Доступність посилання

ТОП новини

Візит Генерального секретаря НАТО до Москви


Віталій Портников Київ, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Сьогодні у російській столиці Генсек НАТО Яап де Гооп Схеффер та міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров відкриють ювілейне засідання Ради «Росія — НАТО», пов’язане з 10-ю річницею підписання акту про відносини між Росією та Організацією Північноатлантичного договору і 5-ю річницею створення Ради «Росія — НАТО». Цього ж дня Генеральний секретар НАТО проведе прес-конференцію про відносини «НАТО — Росія: стан і перспективи».

Як наголошує Генеральний секретар, у стосунках Росії та НАТО є питання, з якого навряд чи найближчим часом вдасться домовитися: це розширення НАТО. Разом із тим, додає він, таке розширення не є загрозою інтересам Росії.

Цікавий факт: у день перебування Яапа де Гоопа Схеффера в Москві між ним та головою верхньої палати російського парламенту, Федеральних Зборів, Сергієм Мироновим відбулися теледебати, присвячені планам США розмістити на території Польщі та Чехії елементи протиракетної оборони.

Як наголосив під час цієї дискусії Схеффер, Росія мала б сама переконатися, що ракети не загрожують її інтересам, а мають захищати Європу від таких країн, як Іран та Північна Корея. І для цього можна навіть надіслати спеціалістів до Польщі чи Чехії.

Спільної думки знову не дійшли

Однак Сергій Миронов зазначає, що, навіть якщо Росії дозволять подивитися, перенаправити такі ракети — справа кількох хвилин. Поки що Іран, каже Миронов, не загрожує, а якщо почне загрожувати, лише тоді можна буде говорити про гіпотетичну, а потім вже і про реальну загрозу.

Серйозні розбіжності виявилися у Генсека НАТО з головою Ради Федерації з питання незалежності Косова. Генсек НАТО сподівається, що Росія не ветує резолюцію, яка відкриває дорогу до проголошення незалежності цього сербського краю, а голова Ради Федерації говорить, що Росія, найімовірніше, виступатиме з вето, що заблокує можливість незалежності Косова.
XS
SM
MD
LG