Доступність посилання

ТОП новини

Як втримати ціну на хліб у Луганську


Ярослав Гребенюк Луганськ, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Влада в Луганську намагається втримати ріст цін на борошно та хліб. Поки це загалом вдається, але подекуди бізнесмени вже вигадали спосіб, як перехитрити обласну держадміністрацію.

Після кількох тижнів посухи в Луганську розпочалася хлібна паніка. Люди почали закуповувати борошно. У цей же час пеерстав працювати головний постачальник борошна – «Луганськмлин». Борошно одразу зникло з магазинів, проте з’явилось у перекупників на базарах.

Як наслідок, деякі виробники спробували підвищити ціни на хліб. Тиждень тому Кабмін надав держадміністраціям право регулювати рентабельність виробників хліба, а отже, і формувати ціну. Зростання зупинили, але як надовго, невідомо. Начальник держінспекції з контролю за цінами в Луганській області Георгій Віскін каже, що незабаром з"явиться розпорядження голови облдержадміністрації, в якому будуть прописані рівні рентабельності. Уже зараз підприємства працюють на лезі бритви, каже він, і намагаються економити, щоб дотриматися домовленостей. Поки що в Луганській області ціни на хліб ще не ростуть, констатує Віскін.

Задача: ціна на хліб не повинна підвищитись ані на копійку

Однак влада стримуватиме ціни не на всі сорти хліба. Рентабельність підприємств регулюватимуть через різницю між ходовими, масовими сортами та, так би мовити, нетиповими. Звичайний білий хліб залишиться в тій же ціні, а житній хліб, булочки з родзинками дорожчатимуть.

За тиждень почнеться збір нового врожаю. Закупівельні ціни на зерно ще не оголошені. До того ж, у формуванні цін на хліб є й інші чинники. Наприклад, підвищення мінімальних заробітних плат на хлібних підприємствах. Георгій Віскін пояснює, що ціна на хліб також залежить від інших ризиків, таких як валовий збір врожаю, ціни на газ. Всі печі, в яких випікають хліб, електричні, газові. «Але керівник Луганщини наразі поставив чітку задачу: ціна на хліб не повинна підвищитись ані на копійку», – каже Георгій Віскін.

Проте дехто з виробників хліба вже знайшов спосіб обійти рішення облдержадміністрації. Фірма «Агротон», яку пов’язують з нардепом-регіоналом Олександром Єфремовим, продає хліб в упаковці на 10 копійок дорожче дозволеного. Хоча ще кілька днів тому за упаковку доплачувати не доводилось. Директор фірми «Агротон» Юрій Журавльов коментувати підвищення ціни на хліб відмовився.

Матеріали до теми:

• Чому аграрії не поспішають зі страхуванням урожаю • Янукович знову наступив на граблі квот? • Чи звільнить прем’єр аграрний блок міністрів? • Уряд чи природа: що вплинуло на ціну хліба? • Дніпропетровський хліб подорожчав на 20% • Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання? • Хлібна криза
XS
SM
MD
LG