Доступність посилання

ТОП новини

Британці дають оцінку Тоні Блерові, що проводить останній повний день на посаді прем’єр-міністра Великої Британії


Олекса Семенченко Лондон, 27 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок британський прем’єр Тоні Блер виконував свої обов’язки останній повний день. У середу його давній соратник і конкурент у панівній Лейбористській партії міністр фінансів Ґордон Браун стане новим прем’єр-міністром країни. Нині британці оцінюють спадщину Блера після десятиріччя при владі.

Тоні Блер
(epa)
Коли на початку травня Тоні Блер оголосив, що залишить посаду прем’єр-міністра 27 червня, це сталося відразу по події, яку багато британців уважають за його історичний здобуток. Це – досягнення тривкого миру й політичного врегулювання у Північній Ірландії, де протягом кількох десятиріч тривали криваві заворушення на релігійному ґрунті. 8 травня було відновлено північно-ірландську автономію, у владних інституціях якої порівну ділять владу партії, що представляють інтереси пробританських протестантів та ірландських католиків.

Навіть та велика частка британців, що жорстко критикують Блера за підтримку війни в Іраку, віддають йому належне за північно-ірландське врегулювання.

Проєвропейський Блер за допомогу найбіднішим країнам

Хоча одні люди судитимуть про Блера через призму війни в Іраку, інші вважатимуть визначальною для його оцінки промову 2004 року в Чикаґо, де він переконливо виступав за масштабне гуманітарне втручання для допомоги найбіднішим країнам світу. Під час його головування у Великій вісімці допомога найбіднішим країнам також була головним пріоритетом.

А ще багато британців уважають, що Блер знайшов правильну лінію у стосунках з Європейським Союзом. Лондонський політолог Чарлз Дженкінз вказує на проєвропейський слід Блера: “Його вважають найбільш проєвропейським прем’єр-міністром із часів Едварда Гіта, який привів Британію до європейської спільноти. Це вже саме собою є чимось досить позитивним для взаємин із більшістю, якщо не всіма, партнерами в Європі”.

Невирішені проблеми з Росією

Багато інших речей також упливатимуть на той імідж Блера, що залишиться в історії Британії. Наприклад, він визнав, що зі швидким скороченням власних британських енергоресурсів може бути небезпечним покладатися на Росію у постачанні нафти й газу. Натомість Блер наполіг на розвитку нового покоління атомних електростанцій як стратегічних постачальників енергії.

За Блера в останні місяці значно погіршилися британсько-російські взаємини, передусім через убивство в Лондоні критика Кремля Алєксандра Литвиненка та намагання Москви позбавити власності в Росії чільні британські енергетичні компанії. Складнощі цих відносин визнав сам Блер після недавнього самміту Великої вісімки, де він зустрівся з президентом Росії: “Я виклав нашу точку зору щодо того, що британці дедалі більше непокояться і побоюються наслідків нинішньої російської політики. Президент Путін також відверто висловив свої погляди. Я йому сказав, що ми хочемо добрих взаємин з Росією, і він підтвердив бажання сильних російсько-британських зв’язків. Та правда полягає в тому, що конфліктні питання між двома країнами залишаються невирішеними”.

В той час, як британці оцінюють прем’єрство Блера, про його остаточну спадщину судитимуть залежно від того, що він робитиме в майбутньому. У 54 роки талановитий політик має багато сил та енергії, аби прислужитися як Британії, так і світові.

Матеріали до теми:

• Новий лідер Лейбористської партії Ґордон Браун сформує британський уряд вже цього тижня • Майбутній британський прем''єр-міністр Ґордон Браун обіцяє збудувати 5 екологічно чистих містечок • Тоні Блер іде у відставку. Новий лідер Лейбористської партії стане новим прем’єр-міністром Великої Британії • Тоні Блер відзначає 10 річницю перебування при владі у Великій Британії
XS
SM
MD
LG