Доступність посилання

ТОП новини

Конституційна ініціатива Президента Ющенка чи продовження справи Президента Кучми?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент України Віктор Ющенко планує винести на референдум нову редакцію Конституції та запропонувати на розсуд населення модель двопалатного парламенту.

Віктор Ющенко говорить про своє бачення оновленого Основного Закону. За словами глави держави, зокрема, слід унеможливити перетворення Верховної Ради на найвищий орган державної влади: “Я вимагаю скасування необмеженої депутатської недоторканності. Нинішня ситуація є неприйнятною, і за своєю суттю злочинною. Варто предметно розглянути пропозиції щодо скорочення терміну парламенту та його чисельності. Не виключаю доцільності повернутися до теми формування в Україні двопалатного парламенту. Це дозволить змінити представництво регіонів у законодавчому органі, підвищити відповідальність та якість законотворення”.

Нова - стара ініціатива по-президентськи?

300 депутатів, скасування депутатської недоторканності та створення двопалатного парламенту. Такі питання стояли на всенародному референдумі у 2000 році, який був проведений за ініціативи Президента Леоніда Кучми та об’єднаних соціал-демократів. Більшість населення сказала тоді “ТАК”, однак на практиці ці зміни втілені так і не були.

Член СДПУ(о) Ігор Шурма про нову-стару ініціативу Віктора Ющенка сказав: “Він завжди, ще за часів Леоніда Кучма був дуже здібним учнем. Він собі все запам’ятав, що було за Кучми. А сьогодні він повторює все, що мало раціональне зерно у минулому, і, можливо, щось з того всього буде результативним”.

Класична модель двопалатного парламенту передбачає існування верхньої палати, від територіального, або регіонального представництва та нижньої – від політичного, або індивідуального депутатського представництва. Практика свідчить: ця модель найбільш притаманна державам із федеративним устроєм.

Чи потрібен Україні двопалатний парламент?

Політолог Артем Біденко вважає, що якби й створювати другу палату, то справді, тільки на початку 90-х.: “Сьогодні є чітка практика унітарності. Ламати це все – це виводити Україну на новий шлях переговорів. Користі від другої палати сьогодні я не бачу взагалі. Друга палата – це як двомовність, політики придумують це, щоб було на чому спекулювати, за що агітувати”.

Плани перетворення Верховної Ради України на двопалатний парламент з’явилися ще на початку дев’яностих. Час від часу дана пропозиція виникала переважно у текстах проектів нової Конституції. Однак це не мало широкого розголосу аж до 1996 року, коли Президент Леонід Кучма видав Указ про винесення свого проекту Конституції на референдум. Утім Верховна Рада ухвалила власний варіант Основного Закону, без референдуму.
XS
SM
MD
LG