Доступність посилання

ТОП новини

Президент має намір винести на референдум проект нової редакції Конституції


«Суспільна думка має стати вирішальною. Нова редакція Конституції України має бути схвалена на всенародному референдумі вже найближчим часом. Це є принципова позиція», – сказав Віктор Ющенко у виступі до Дня Конституції. Глава держави заявив також, що він виступає за посилення принципів парламентаризму. За словами Президента, «Україні потрібна сильна влада» з чіткою і збалансованою системою конкретної відповідальності Глави держави, Верховної Ради, Уряду. Верховна Рада 5 скликання, розпущена Президентом як неповноважна, планувала в середу розглянути інший проект змін до Конституції України, який підготував її Голова, але відклала це питання.

Виступ Президента з нагоди Дня Конституції
«Суспільна думка має стати вирішальною. Нова редакція Конституції України має бути схвалена на всенародному референдумі вже найближчим часом. Це є принципова позиція», – сказав Віктор Ющенко у виступі до Дня Конституції.

Глава держави заявив також, що він виступає за посилення принципів парламентаризму. За словами Президента, «Україні потрібна сильна влада» з чіткою і збалансованою системою конкретної відповідальності Глави держави, Верховної Ради, Уряду, а також ефективними запобіжниками проти будь-яких замахів на узурпацію влади. «Разом із тим ми повинні унеможливити перетворення Ради на вищий орган державної влади», – наголосив Президент.

За словами Віктора Ющенка, серед пріоритетів, які має відображати нова редакція Конституції йдеться, зокрема, про необхідність досягти якісно вищого рівня конституційного захисту прав і свобод людини і громадянина, а також поставити крапку в дискусіях про організацію державної влади та закріпити засади європейської інтеграції України як надійної основи для її розвитку.

Тим часом голова Верховної Ради 5 скликання Олександр Мороз вбачає в пропозиції Президента запровадити двопалатний парламент прагнення до авторитаризму. Про це він заявив вчора в ефірі одного з українських телеканалів.

Крiм того, Олександр Мороз заявив, що ухвалення нового Основного закону на референдумi суперечить нормам чинної Конституції.

Заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин наголосив, що після ухвалення на референдумі текст Конституції не потребуватиме додаткового підтвердження Верховною Радою, а набуде чинності відразу.

Україна, сказав представник Секретаріату, «дозріла» до необхідності реформувати парламент і впровадити двопалатний парламент.

«Нижня палата має ухвалювати закони, затверджувати Держбюджет — суто законодавча діяльність. Верхня палата виконуватиме функції затвердження тих законів, які ухвалює нижня палата, а також кадрові питання, які виникають», –заявив Пукшин.

За його словами, Президент запропонує «бачення, яким чином повинна вдосконалитися Конституція», вже найближчим часом.

Водночас, зазначив Пукшин, фундаментальні засади, які є на сьогоднішній день у Конституції, мають зберегтися в новій редакції.

Верховна Рада 5 скликання, розпущена Президентом як неповноважна, планувала цього ж дня, в середу, розглянути інший проект змін до Конституції України, який підготував її Голова, але відклала це питання.

В Україні, яка є унітарною державою, наразі однопалатний парламент. Зараз конституційний термін повноважень парламенту становить 5 років. До Верховної Ради входять 450 депутатів.

У двопалатних парламентах, які існують в унітарних державах, верхня палата переважно має за завдання ще раз розглядати законодавчі акти, ухвалені нижньою палатою, і ще раз схвалювати — або відхиляти — їх.

Найчастіше двопалатні парламенти існують у федеративних державах, тоді верхня палата зазвичай також має функцію представництва федеральних складових країни, а нижня — всієї держави загалом.

Матеріали до теми:

• Конституційна ініціатива Президента Ющенка, чи продовження справи Президента Кучми? • Змінами по Конституції. • “Підлітковий вік Конституції”: чи стала вона за 11 років Основним законом держави?
XS
SM
MD
LG