Доступність посилання

ТОП новини

Виборчі перешкоди


Тетяна Ярмощук Київ, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Бути чи не бути? Чи відбудуться дострокові вибори до парламенту 30 вересня? І що може завадити їхньому проведенню?

Якщо опозиція не дотримається взятих на себе зобов’язань, дострокові парламентські вибори 30 вересня будуть зірвані, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Володимир Зубанов: “Коли три керівники держави підписували угоду про позачергові вибори, там була написано, що опозиція складає мандати. Це означало, що нові кандидати у депутати не зайдуть, і дійсно у парламенті не буде 300 голосів. Але ми бачимо, що юридично це не така проста процедура. Зараз все буде залежати від ЦВК”.

За словами Володимира Зубанова, якщо ЦВК ухвалить рішення дозволити депутатам від Партії промисловців та підприємців зайти до зали та прийняти присягу, ніяких юридичних приводів для проведення позачергових виборів не буде.

На думку ж бютівця Олега Білоруса, проведенню дочасних парламентських виборів сьогодні вже нічого не може зашкодити: “Теоретично можна вигадати багато причин, але практично це майже неможливо. Вибори відбудуться за будь-якої політичної погоди. Це розуміють уже всі. Ті, що дуже хотіли зірвати вибори, вони вже знаходять у них свій інтерес”.

Сьогодні немає загрози самому факту проведення виборів, каже політолог Андрій Єрмолаєв. Однак, на його думку, є ризики щодо легітимності їхніх результатів: “Надзвичайно важливо усім сторонам, які сьогодні готуються до виборчої кампанії, унеможливити загрози по судових позовах у зв’язку з порушеннями, у зв’язку з певними запереченнями стосовно виборчого процесу. Це інтерес усіх сторін, які готуватимуться до виборів, щоб парламент, який буде обраний 30 вересня, був легітимним і в правовому плані, і в плані соціальному”.

Утім, готуватися до парламентських виборів почали усі політичні гравці. Президент та Прем’єр один за одним запустили рекламні телевізійні ролики. “Наша Україна” та “Народна Самооборона” підписали декларацію про створення блоку. А комуністи вирішили, що йтимуть на вибори самостійно.
XS
SM
MD
LG