Доступність посилання

ТОП новини

В Криму вперше пройшов День Європи.


Володимир Притула Симферополь, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У ці вихідні в Криму вперше пройшли заходи в рамках відзначення в Україні дня Європи. На знаменитій ялтинській набережній виросло ціле «євромістечко». Тисячі кримчан і гостей міста отримали змогу більше дізнатися про Євросоюз та її членів.

Взагалі цей захід викликав велике зацікавлення в ялтинців і курортників, яких уже чимало в Криму. На набережній розташували наметове містечко, де були представлені інформаційні пункти країн-членів ЄС – півтора десятка європейських посольств підготували цікаві розповіді про туристичні принади та кулінарні багатства своїх країн. Крім того, ірландці розважали гостей національною музикою, а британці безкоштовно навчали корисних фраз англійською мовою. Окремі тенти були присвячені діяльності Представництва Європейської Комісії в Києві та проектам ЄС в Україні, на які з 1992 року пішли майже 2 з половиною мільярди євро.

Цікавою виявилася виставка, присвячена 50-річчю Європейського Союзу. А найбільше пристрастей кипіло у Павільйоні публічних дебатів. Там точилися серйозні суперечки щодо відносин між Україною та ЄС. Протягом дня також проходили виставки, конкурс і навіть футбольне змагання. А ввечері в Ялті пройшов концерт українських гуртів «ВВ», «Друга ріка» і британського «Eric Bell Band»

Про стосунки України з Європейським Союзом говорили і в Лівадійському палаці

У п’ятницю-суботу в Лівадії проходили заходи «Ялтинської Європейської Стратегії YES». Більшість її учасників сходилися на думці, що Україна може стати членом Євросоюзу у 2020 році. Правда, перспективу вступу віддаляє тривала українська політична криза, яка не подобається Європі – це заявив екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський. А колишній канцлер Німеччини Ґергард Шредер закликав Україну тісніше співпрацювати із Росією.

Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк заявив, що Київ не просить сьогодні, щоб дали чіткий термін – 1, 5 чи 10 років. А просить чіткі зрозумілі речі: дайте нам візи, європейський ринок, можливість продавати продукцію, просувати наші технології, продавати українські літаки. Дайте нам можливість заробляти гроші, як роблять це європейці. Це – основний месидж, - сказав Яценюк.

Оганізатор заходу «Ялтинської Європейської Стратегії YES» бізнесмен Віктор Пінчук сказав, що наступного року планує запросити до Ялти Тоні Блера, Жака Ширака, та Альберта Ґора.
XS
SM
MD
LG