Доступність посилання

ТОП новини

Працівники німецької залізниці оголосили страйк. І не останній


Надія Кандиба Німеччина, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.ua) – На клієнтів німецької залізниці чекають мало приємні дні, а може, навіть і тижні. Відразу два великі профспілкові об’єднання працівників залізничного транспорту заявили в понеділок про наміри провести страйки, вимагаючи підвищення зарплат.

Німецька залізниця ніколи не користувалася великою повагою серед пасажирів. Часті запізнення, високі ціни на квитки й заплутана система встановлення проїзних тарифів постійно викликали критику з боку клієнтів. Нинішній страйк працівників залізничного транспорту ще й збігся з початком літніх канікул у Німеччині. Таким чином, невдоволення серед пасажирів не уникнути.

Тому лідери профспілкового об’єднання «Transnet» відразу вирішили пояснити свою позицію клієнтам. Профспілковий лідер Александер Кірхнер визнає, що пасажирам, які відчують на собі страйк, буде складно зрозуміти цю ситуацію. «Тому я хочу ще раз наголосити, що наша акція протесту спрямована не проти клієнтів залізниці, а проти підприємства», – сказав Кірхнер.

Попереджувальним страйкам передували тривалі переговори навколо тарифної угоди. Профспілки, які представляють інтереси 134 тисяч працівників, крім машиністів, вимагають, щоб керівництво державного концерну Deutsche Bahn підвищило зарплати на 7 відсотків. Керівництво підприємства погоджується лише з 2-відсотковим підвищенням, а також пропонує одноразову премію розміром у 300 євро. Поки що ніхто не береться прогнозувати, як швидко супротивним сторонам вдасться дійти компромісу.

Страйкам іще не кінець

Але й це ще не все. Наступного тижня машиністи, які об’єднані в окремі профспілки, планують теж оголосити страйк. Вони хочуть мати спеціальну тарифну угоду й вимагають підвищити зарплати на цілий 31 відсоток. Deutsche Bahn такі вимоги відхиляє.

Машиністи тепер погрожують, що їхній страйк пошириться на всі види залізничного перевезення і спаралізує всю країну. З огляду на таку ситуацію можна передбачити, що цього літа щасливим почуватиметься в Німеччині лише той, хто відправився у відпустку на машині, а не поїздом.
XS
SM
MD
LG