Доступність посилання

ТОП новини

Португалія розпочинає головування у ЄС; Ленін, Путін та російські олігархи; Без політичної корупції в Україні майже неможливо займатися серйозним бізнесом


Василь Зілгалов Прага, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про нового голову в ЄС – Португалію, яка, як одна з найбідніших країн європейської спільноти, розпочала своє головування з багатомільярдної позики від Брюсселя. Про дивну і страшну економіку Росії та її мільярдерів цього тижня знову багато публікацій, разом із політико-економічними прогнозами щодо перспектив російських олігархів при зміні караулу в Кремлі. А Україна продовжує дивувати світ дивними домовленостями між політиками та бізнесом.


Європейське видання «Інтернешнел Гералд Трибюн» пише в понеділок, що «Португалія бере в руки віжки управління в ЄС на наступні півроку і розпочинає боротьбу з французьким Президентом Саркозі через норовистість Парижа щодо економічної дисципліни в ЄС та незгоди лідера Франції з європейською перспективою Туреччини».

Ця впливова газета також відзначає, що Португалія повна оптимізму щодо впровадження в основному узгодженої нової конституційної угоди ЄС. Остаточне узгодження документа очікується на самміті ЄС у Лісабоні в жовтні цього року.

Вже у липні в Брюсселі Португалія намагатиметься обмежити економічне свавілля Франції, яка планує скоротити податки всередині країни та збільшити бюджетний дефіцит, що загрожує фінансовій дисципліні ЄС. Хоча сама Португалія, як пише газета, має купу внутрішніх економічних проблем та один із найнижчих у Європі темпів економічного зростання.

Лісабон – прихильник вступу Туреччини до ЄС і не бажає поспішати з темпами переговорів з Анкарою, хоча Франція, як інформує «Інтернешнел Гералд Трибюн» у понеділок, хотіла би вже у грудні поставити хрест на європейських прагненнях турків.

Мільярдери в Росії мають дружити з Кремлем

Лондонська «Ґардіан» у понеділок публікує великий матеріал про сімох найбагатших олігархів Росії, які мають від 10 до 19 мільярдів доларів кожний. Правда, двоє з найбагатших російських мільярдерів, Боріс Березовскій та Міхаїл Ходорковскій, вже поплатилися більшістю своїх капіталів за втрату дружби з Кремлем. І нині Березовскій має щось лише в межах мільярда, а Ходорковского оцінюють лише в 500 мільйонів доларів.

Перший із них живе у вигнанні в Лондоні і над ним розпочато судовий процес у Москві, а другий – у в’язниці в Читинській області з першим 8-річним терміном ув’язнення, бо може бути ще один, щоб довше протримати його в тюрмі, подалі від російської політики. Так що, як пише «Ґардіан», дружба з Кремлем – це перша гарантія добрих економічних перспектив російських мільярдерів.

Як-от у Романа Абрамовіча, «губернатора Чукотки» і власника лондонського футбольного клубу «Челсі», понад 19 мільярдів доларів активів і добрі стосунки вже з другим господарем Спаських веж, та й і з третім, можливо, також. Те ж саме і в Олеґа Дєріпаски – близько 17 мільярдів доларів активів і добрі стосунки з Кремлем. А вже у Міхаїла Фрідмана справи гірші, бо погані стосунки з Кремлем є загрозою і для нього, і для його 13 мільярдів доларів.

Разом із тим «Ґардіан» звертає увагу, що Москва стала чи не найдорожчим містом світу, з готелями, де за президентський номер треба викласти всього 16 тисяч доларів за ніч, а за пляшку шампанського – всього 68 тисяч доларів. «Ґардіан» міркує, що, якби Ленін встав та подивився на нинішню Москву, то гірко пошкодував би за більшовицькою революцією.

І в Києві теж треба купити собі вплив у владі

Щось подібне, але з більшим демократизмом, відбувається в Україні, пише в понеділок «Файненшел Таймз». Якщо маєш вплив в українській владі, то тоді й у бізнесі справи кращі.

Газета дивується з того, які ж то ті політичні домовленості в Україні, що економіці вдається поки-що рухатися вперед в умовах дедалі більшого політичного хаосу в державі.

«Файненшел Таймс» також відзначає, що, «не купивши вплив», мається на увазі у владі в Києві, не варто ризикувати великими інвестиціями в Україні.
XS
SM
MD
LG