Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії пропонує США інший підхід до протиракетної оборони


Під час зустрічі з Президентом США Владімір Путін запропонував залучити до обговорення проблем протиракетної оборони інші країни Європи через форум НАТО – Росія. Американський Президент у відповідь назвав пропозицію свого російського колеги «дуже конструктивним і сміливим стратегічним кроком», який, проте, потребує подальшого вивчення. Джордж Буш повідомив, що йому ця ідея сподобалась, і США готові обговорити її з союзниками у НАТО. Однак, за словами американського Президента, його країна не має наміру відмовлятися від планів розташування елементів своєї ПРО у Чехії та Польщі.


Під час зустрічі з Президентом США Владімір Путін запропонував залучити до обговорення проблем протиракетної оборони інші країни Європи через форум НАТО – Росія.

За його словами, Росія готова долучити до розширеної системи ПРО не лише радіолокаційну станцію раннього попередження в Ґабалі в Азербайджані, яку Москва орендує в Баку.

Цю пропозицію Путін уже висловлював минулого місяця, а нині заявив, що в разі потреби Росія готова реконструювати цю РЛС іще радянської побудови.

Водночас російський Президент додав, що, якщо цього недостатньо, до системи ПРО можна було б долучити й нову сучасну РЛС раннього попередження, яку нині будують на півдні Росії.

На спільній прес-конференції після закінчення зустрічі Владімір Путін також заявив, що запропонував створити центри у Москві та Брюсселі для обміну інформацією з питань протиракетної оборони.

Американський Президент у відповідь назвав пропозицію свого російського колеги «дуже конструктивним і сміливим стратегічним кроком», який, проте, потребує подальшого вивчення.

Джордж Буш повідомив, що йому ця ідея сподобалась, і США готові обговорити її з союзниками у НАТО.

Однак, за словами американського Президента, його країна не має наміру відмовлятися від планів розташування елементів своєї ПРО у Чехії та Польщі.

Росія постійно критикує намір Вашингтона розташувати елементи американської системи протиракетної оборони на території Чехії та Польщі. Москва вважає аргументи США непереконливими і розцінює їхні плани як загрозу своїй національній безпеці.

США раніше давали знати, що пропозиції Росії щодо РЛС в Азербайджані не можуть замінити їхніх планів, бо Вашингтон потребує радара не для раннього попередження про пуски ракет, а для наведення на ціль протиракет системи ПРО.

Росія планує до кінця року запустити новітню РЛС раннього попередження системи «Воронеж» поблизу Армавіра в Краснодарському краї. Вона має замінити собою дві старші РЛС радянських часів, які нині працюють для Росії на південному напрямку, але їй не належать – у Ґабалі в Азербайджані і в українському Криму.

Президенти США Джордж Буш і Росії Владімір Путін обговорили за зачиненими дверима у Кеннебанкпорті, на родинній дачі Бушів, широке коло проблем двосторонніх відносин і міжнародної політики.

На зустрічі Президентів ішлося, як повідомляють, і про дотримання прав людини в Росії, ситуацію довкола статусу краю Косово, ядерну програму Північної Кореї та Ірану.

Обидва Президенти відзначили дружню та відкриту атмосферу зустрічі.

Джордж Буш назвав свого гостя «послідовним, відкритим, щирим, простим» співрозмовником, із яким можна обговорювати проблеми.

Дводенний візит Путіна на запрошення Буша відбувся в неділю й понеділок.

Матеріал до теми:

• У Сполучених Штатах завершився дводенний саміт глав держав Росії та США
XS
SM
MD
LG