Доступність посилання

ТОП новини

У Криму передвиборча кампанія: «Антизахват» проти самовільних захоплень землі


Володимир Притула Сімферополь, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Сімферополі активісти громадського руху, що мовою оригіналу звучить як «Антизахват», провели театралізовану акцію поблизу будинку кримського уряду. Вони стверджують, що таким чином протестують проти самовільних захоплень землі з боку репатріантів. Представники ж Меджлісу кримськотатарського народу кажуть, що це лише прояв передвиборчої кампанії, що вже почалася в Криму.

Активісти "Антисамозахоплення" перекривають вулицю у Сімферополі
(RadioSvoboda.Ua)
Автомобільні затори під час акції "Антисамозахоплення"
(RadioSvoboda.Ua)
Півсотні активістів руху «Антизахват» – «Антизахоплення» виходять на пішохідний перехід поруч із будинком Ради Міністрів Криму, на 3–4 хвилини перекриваючи рух автотранспорту однією з центральних вулиць Сімферополя, потім вони на стільки ж звільняють вулицю. І це не дає можливості правоохоронцям звинуватити організаторів акції у протиправних діях.

Один із лідерів руху «Антизахоплення» Сергій Веселовський каже, що мета цієї акції – попередити владу, яка допускає самозахоплення землі, і кримських татар, які, власне, і займають самовільно земельні ділянки: «Показати, що ми загалом не жартуємо, що ми хочемо вирішити проблему самозахоплень. Показати панам, що ігри закінчилися, що ми поки що м’яко показуємо, шлемо коротеньке повідомлення, мовляв, хлопці, ми вміємо, ми знаємо, ми готові йти до кінця».

«Кінцем» Сергій Веселовський називає наміри руху «Антизахоплення»перекривати траси на Південному узбережжі Криму, навіть попри збитки для курортного сезону.

Поруч із Радою Міністрів АРК активісти «Антизахоплення» також виставили столи, де імітували продаж землі з самовільно зайнятих репатріантами земельних ділянок.

Кримські татари бачать ситуацію зовсім інакше

Під час акції руху "Антисамозахоплення"
(RadioSvoboda.Ua)
Під час акції руху "Антисамозахоплення"
Напис на плакаті:


Земля з найкращих самозахватів Криму.
м. Алушта
(поруч з морем)
$20 000 - 1 сотка

Зараз таких довкола Сімферополя і в прибережних регіонах півострова, за різними даними, від 40 до 60. Репатріанти, які зайняли цю землю, скаржаться, що місцева влада тривалий час не надає їм ділянок під індивідуальну забудову, продаючи її, часом незаконно, заїжджим комерсантам під дачі.

Один із керівників Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що акція «Антизахоплення», як і сама ця організація, – елемент передвиборчої кампанії, що вже розпочалася в Криму: «Проведення сьогоднішньої акції – це якраз із низки таких передвиборчих технологій. Ця акція не стільки для того, щоб розібратися з земельною проблемою, знайти для влади і кримських татар більш-менш зрозумілий формат вирішення цієї проблеми, скільки це просто передвиборчий хід певної політичної сили».

Рефат Чубаров не називає цю силу, але каже, що вона непрохідна на виборах до українського парламенту і намагатиметься «продати» свою підтримку Партії регіонів чи прогресивним соціалістам Наталі Вітренко.

Матеріали до теми:

• У Криму мусульманам не повертають майно • Знову протести. Знову за землю. Знову вимоги від кримських татар • Хто фальсифікував ухвалу уряду Криму про надання землі у заповіднику? • Земельний скандал у Криму – слід одного з лідерів «регіоналів». • Для гольф-клубу земля є, для репатріантів – немає. • Як заповідники на інвестиції міняли. • Земельне питання, що перешкоджає щастю... сімейному.
XS
SM
MD
LG