Доступність посилання

ТОП новини

Якщо головні політичні гравці в Україні домовилися про вибори, то їх навряд чи зупинить Конституційний суд – західний експерт


Мар’яна Драч Прага, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Варто пам’ятати, що вибори проводять з різних причин. Лише одна з них пов‘язана з класичним формулюванням, щоб дати змогу громадянам контролювати владу. Вибори також організовують заради того, щоб закріпити домовленості про розподіл влади між політиками, або ж використовують як інструмент авторитарні режими. Про це Радіо Свобода сказав Джерретт Бланк – експерт Ради з міжнародних відносин США, який вивчає виборчі процеси у світі. Так, зокрема, під егідою Міжнародної фундації виборчих систем пан Бланк відповідав за технічну допомогу у проведенні виборів у Палестинській адміністрації та Іраку. Крім цього, він спостерігав за виборчими перегонами в Грузії, Афганістані, Лівані та краю Косово. У розмові з Радіо Свобода Джерретт Бланк поділився своїми міркуваннями про деякі аспекти виборчого процесу в Україні.

Радіо Свобода: Президент України за останні місяці видав три укази про дострокові вибори і не виключено, що буде й четвертий. Ці укази перевіряє на законність Конституційний суд, частину якого звинувачують у корупції. Чи можуть за таких обставин вибори бути легітимними?

Джерретт Бланк: Невизначеність у конституційній та юридичній площині завжди створює проблеми. Потрібно чітко знати, хто має повноваження і які. Чи Президент має право ухвалювати те чи інше рішення, чи має право парламент, яким має бути склад Конституційного суду – все це серйозні питання. Чи вони обов‘язково ставлять під сумнів легітимність виборів? Ні. Якщо є політичне рішення щодо виборів, принаймні між головними політичними гравцями, то цього, мабуть, достатньо. Звісно, при цьому хотілося б сподіватися, що з часом українська демократія розвиватиметься інституційним шляхом, а не на ґрунті тимчасових рішень.

- Чи визнає світова спільнота вибори в Україні демократичними, якщо багато громадян не можуть знайти себе у виборчих списках і водночас там можна знайти «мертві душі»?

Джерретт Бланк: Реєстр виборців дуже важливий. Тому це добре, що українські політики визнали, що мають вирішити це питання. І це добре, що вони відклали його на післявиборчий період, адже створення реєстру виборців вимагає ретельного планування і триває певний час. Щодо результатів цих виборів, то одні парламентські вибори в Україні вже проводили за існуючою системою. Тоді хоча й була певна стурбованість, їхні результати широко визнали і в Україні, і за кордоном. Я не бачу причини, чому цього не може статися знову. Що б я очікував, так це те, що українські та закордонні спостерігачі будуть дивитися на те, чи немає систематичних порушень. Якщо будуть певні недоліки, то це не проблема, але якщо та чи інша політична сила почне використовувати свій вплив, щоб маніпулювати списками виборців, то це вже викликатиме більшу стурбованість.

- Яка модель створення реєстру виборців є найоптимальнішою?

Джерретт Бланк: З того, що я читав про український досвід, то, мабуть, найкраще все почати заново. І почати з центрального реєстру виборців під контролем Центральної виборчої комісії, а не місцевих органів, що, як виглядає, могли вибірково вирішувати, які дані включати, а які ні. А збирати дані про виборців мають штатні працівники, а не офіційні особи, такі як члени окружних виборчих комісій.

- Центральна виборча комісія в Україні зараз розділена приблизно навпіл між прихильниками урядової коаліції та опозиції з Президентом. Чи можна довіряти органу, який самі ж політики створили за партійним принципом?

Джерретт Бланк: Міжнародний досвід свідчить, що найкраще мати справді незалежну Центральну виборчу комісію, членів якої громадськість вважає незаангажованими, на відміну від комісій, де намагаються балансувати один одного ставленики різних політичних сил. Водночас робота і такого органу може бути ефективною. Найважливіше, щоб за певний час ЦВК зарекомендувала себе українським виборцям як гідна довіри установа, що може проводити вибори і розв‘язувати виборчі суперечки, незалежно від партійних інтересів. Якщо вона це зможе зробити, то з часом здобуде добру репутацію, щоб проводити легітимні вибори.

- Які питання варто виносити на всенародне голосування? Президент України пропонує винести на референдум зміни до Конституції. Хто має вирішувати, яким має бути Основний закон – фахівці, влада чи самі виборці?

Джерретт Бланк: Однозначної відповіді на це запитання немає. Різні демократичні країни вирішують це по-різному. Це досить поширена практика, коли конституційну реформу вважають настільки важливою, що схвалюють її на референдумі. У мене є лише застереження щодо дорадчого референдуму з цього питання. Якщо вже питати виборців, то результати голосування мають бути обов‘язковими. Парламент уже не повинен мати право їх переглядати і вирішувати, чи мали виборці рацію.
XS
SM
MD
LG