Доступність посилання

ТОП новини

Якими будуть наслідки відмови Росії видати Британії підозрюваного у вбивстві Александра Литвиненка? Нові подробиці з розслідування невдалих терактів. (Огляд британської преси)


Олекса Семенченко Лондон, 5 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Британська преса продовжує коментувати справу про намагання терористів здійснити потужні вибухи у Лондоні та Ґлазґо, звільнення із 16-тижневого полону в cмузі Газа британського журналіста Алана Джонстона, а також пише про складне становище нового прем''єр-міністра Ґордона Брауна через відмову Росії видати головного підозрюваного в убивстві критика Кремля Александра Литвиненка.

Щоденник Guardian пише, що деякі члени знешкодженої терористичної ланки, яка намагалася висадити в повітря три автомобілі, нашпиговані вибухівкою, в центрі Лондона та на летовищі Ґлазґо, можливо, радикалізувалися вже перебуваючи у Великій Британії, а не коли були на батьківщині в Індії та країнах Близького Сходу. «Позаяк ці спроби виглядали дуже непрофесійно, ймовірнішим є те, що один чи два войовничі ісламісти прибули до Британії з метою здійснити терористичні напади, а спільників набрали вже тут… Можливий зв''язок з Іраком є головною лінією розслідування, згідно із джерелами, близькими до слідства. Білал Талал Абдула – один із підозрюваних, якого заарештували на місці нападу в Ґлазґо, є іракським лікарем», – зазначає Guardian.

Daily Telegraph, а також Times – серед видань, котрі звертають увагу на те, що поліція знайшла на летовищі передсмертну записку виконавців теракту. Daily Telegraph, зокрема, пише, що в записці, яка повідомляє про намір висадити в повітря машину з вибухівкою, мовиться і про «мотиви й скарги цих людей». Поліції стало відомо, що троє підозрюваних є родичами і що вони виросли в індійському місті Бангалорі. Інші п''ятеро молодих медиків – вихідці із Близького Сходу.

Times також пише про справу вбивства колишнього офіцера ФСБ Росії Александра Литвиненка, зазначаючи: «Прем''єр-міністр Ґордон Браун… успадкував цю гостру проблему й мусить вирішити, як бути з делікатними британсько-російськими стосунками». Передбачаючи офіційну відмову російських властей видати Британії підозрюваного Андрєя Лугового (ця відмова у четвер стала реальністю), газета пише: «З одного боку, треба й далі переслідувати підозрюваного у вбивстві британського громадянина Литвиненка, що помер за страшних обставин у Лондоні… З іншого боку, Британія знає, що її інтереси зазнають шкоди, якщо вона вирішить продовжувати сперечатися з росіянами щодо цієї справи… Росія може застосувати економічні важелі, що можуть завдати збитків британським інтересам… Невдовзі прем''єр-міністр буде змушений вирішити, чи вживати рішучих заходів проти Росії, чи тихо спустити на гальмах цю справу задля збереження добрих стосунків із Кремлем».

Всі британські видання присвячують матеріали звільненню з полону в смузі Газа Алана Джонстона, якого взяли в заручники ісламські екстремісти 16 тижнів тому. Зокрема, Independent викладає історію ув''язнення Алана з його власних вуст: «Це було, наче мене живцем поховали, усунули з цього світу. Шістнадцять тижнів в одиночній камері з важкими, непередбачуваними людьми, які час від часу казали, що вб''ють мене… Часами вони раптом ставали дружніми. Один із охоронців дозволяв дивитися з ним телевізор. Але було дуже сумно… Будь-яка жертва викрадення скаже вам: найстрашнішим є побоювання того, що люди забудуть про них, про те, що вони лежать, ув''язнені й нещасні в своїх камерах».
XS
SM
MD
LG