Доступність посилання

ТОП новини

Для добра, хоробрості та святості немає кордонів. Лікаря з Латвії нагородили українським Орденом Святого Георгія Переможця


Людмила Пилип Рига, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За заслуги з відродження духовності латвійського лікаря нагородили орденом. Можливо, це й не було б подією, якби не два фактори – який це орден і хто нагороджував? Отже, спершу — хто: Українська Православна Церква Київського Патріархату. Орден – Святого Георгія Переможця. А особливі заслуги такі: лікар-ортопед, хірург, академік, дійсний член академій наук багатьох країн Віктор Калнберз свого часу активно працював в Україні, і зараз його лікарські розробки далі застосовують в українських клініках.

Красивий, мужній воїн на білому коні вбиває списом змія і звільняє дівчину та всіх мешканців древнього міста від темної сили. Таким зображений на іконах та ордені в його честь Святий Георгій Переможець. Нагороджують цим орденом, який є найвищою відзнакою православного українського духовенства, мужніх людей, які не тільки на полі битви, але й у повсякденному житті готові до гідного вчинку заради людей.

Слава про Віктора Калнберза рознеслась далеко за межі Латвії. Він – володар міжнародних нагород США, Німеччини, Болгарії, Італії, Венесуели та Франції.

У свої 79 років він далі практикує, консультує і активний у громадській діяльності: він депутат Ризької думи. Під час засідання Думи йому і вручив Орден Святого Георгія Переможця єпископ Харківський та Богодухівський Лаврентій.

Єпископ Лавренті: «Калнберз є членом української Академії наук. В Україні відкрите відділення Фонду охорони здоров’я Калнберза. Для добра, хоробрості та святості немає кордонів. Тому Його Святість нагородив Віктора Костянтиновича Орденом Святого Георгія Переможця. Для України це добрий знак».

«Україна майже рідна для мене країна...»

Для відомого латвійського хірурга орден Святого Георгія Переможця став першою нагородою з України.

Віктор Калнберз зізнався Радіо Свобода: «Україна — майже рідна для мене країна у тому розумінні, що я там дуже часто бував. В Україні ми проводили різні симпозіуми, конференції. У багатьох містах лікував хворих, оперував. Я зробив спроби залучити до цих операцій мого американського колегу, латвійця американського походження професора Крістапа Кеге, і ми разом із ним та українськими лікарями провели низку операцій з ендопротезування суглобів. У результаті ця активна діяльність дозволила моїм українським колегам присвоїти мені звання почесного члена Асоціації наукових товариств травматологів-ортопедів України».

Учень Святителя Луки, архієпископа Войно-Ясинецького

Українська Православна Церква відзначила його не тільки за добрі справи та активну медичну діяльність в Україні, а також як учня Святителя Луки, архієпископа Войно-Ясинецького.

Єпископ Харківський та Богородухівський Лаврентій пояснив: «В Україні зберігаються мощі Святого Луки, архієпископа Войно-Ясинецького. Під час однієї з зустрічей з Віктором Калнберзом я побачив прижиттєвий портрет архієпископа, який він подарував Віктору Костянтиновичу з надписом: «Для хірурга не повинно бути випадку, але кожного разу перед ним жива людина, яка страждає».
XS
SM
MD
LG