Доступність посилання

ТОП новини

Чи змусить Сочі Владіміра Путіна балотуватися на третій термін? Єльцин ніколи не дозволяв собі говорити про Україну у такому тоні – Віктор Черномирдін. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети жваво обговорюють рішення МОК щодо господаря Зимової Олімпіади 2014 року – російського курортного міста Сочі. Чи не всі оглядачі погоджуються у вирішальній ролі в цьому особистої присутності в Гватемалі Владіміра Путіна. У європейських виданнях пишуть і про суто внутрішні справи України та дострокові вибори. А також про роль у стосунках між Києвом і Москвою нинішнього російського посла в українській столиці Віктора Черномирдіна.

Більшість газет Європи пояснюють успіх Путіна в Гватемалі не лише через його вправність в англійській мові, але й завдяки визнанню МОК великих російських грошей. Впливова лондонська «Таймз» вказує, що Путін не лише зачарував всіх своєю англійською, але й «пообіцяв виділити на будівництво олімпійських об’єктів Сочі солідну суму – 12 мільярдів доларів». Ця ж газета не оминула суто політичного аспекту цього тріумфу Путіна: «Він володіє рейтингом, близьким до 80 відсотків, і цей успіх активізує зусилля тих людей з його оточення, які мають наміри змінити конституцію і дозволити йому балотуватися на третій термін у березні наступного року».

А інша лондонська газета, «Файненшел Таймс», переконана, що успіх Сочі – це успіх відданих Кремлеві олігархів. Газета перераховує внески акул російського бізнесу в сочинські об’єкти: «Газпром» будує лижний курорт вартістю понад 370 мільйонів доларів; ще один лижний курорт, із витратами у понад 260 мільйонів доларів, у Сочі будує бізнесмен Владімір Потанін; а чи не найбагатший російський олігарх Олег Дерипаска замахнувся вкласти 1,5 мільярда доларів у зведення міжнародного аеропорту та Олімпійського селища.

Ще одне британське солідне видання, журнал «Економіст», друкує відразу дві статті, присвячені Україні. В одній із них ідеться про неординарного політика – посла Росії у Києві Віктора Черномирдіна, який, на думку «Економіста», інколи здатний яскравими фарбами оживити сірий політичний пейзаж. Так, ситуацію в Україні Віктор Черномирдін оцінює, не довго думаючи, такими словами: «Зроду такого не бувало, і знову те ж саме». Або ж нещодавні слова російського посла про деякі російські оцінки подій в Україні: «Ці люди не уявляють собі, що відбувається в Україні. Борис Єльцин це розумів і ніколи не дозволяв собі говорити в такому тоні». Чи не до кремлівської характеристики «тиранії в Україні» належать ці слова, запитує щоденник.

Щодо можливих дострокових парламентських виборів в Україні 30 вересня «Економіст» резюмує: «Вибори у вересні необхідні, але, вірогідно, їх не достатньо, щоб очистити Україну від брудної політики».
XS
SM
MD
LG