Доступність посилання

ТОП новини

Останній день 16-ї сесії ОБСЄ


Тетяна Ярмощук Київ, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні останній день роботи 16-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ. Цього року вона вперше проводиться в Києві у стінах Верховної Ради.

Нинішня сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ і факт її проведення у Києві сприятиме поліпшенню іміджу України, каже голова української постійної делегації в ОБСЄ Олег Білорус.

Він нагадав слова Президента ОБСЄ, який заявив, що Україна є «культурною супердержавою»: «Вони побачили концерт у Палаці „Україна“. Половина з них плакала, коли бачила літаючих козаків», – розповів Білорус.

Серед важливих для України результатів сесії – ухвалення запропонованих Україною резолюцій із проблем енергетичної безпеки, з проблем торгівлі людьми і з проблем заморожених конфліктів.

«Смуток у тому, що наступна така сесія в Україні може бути проведена лише через 60 років», – каже Олег Білорус.

Енергетична безпека і дострокові вибори «дуже важливі» для України

Що ж до енергобезпеки, то голова Гельсінкської Комісії, американський конгресмен-демократ із Флориди Елсі Гестінґз в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода висловив сподівання, що Україна може стати лідером виробництва біопалива.

«Я гадаю, що уряд України усвідомлює: країна цілковито залежна від російської нафти і газу. Але Україна має величезні поклади природного палива. Це є джерелом енергії. Яким би трагічним не видавався Чорнобиль, він має спонукати до вироблення біопалива, тобто альтернативної енергії. Я вірю, що Україна стане лідером саме в цій галузі», – вважає Гестінґз.

Знаковим моментом цієї сесії для України є те, що всі учасники заявили про визнання дострокових парламентських виборів 30 вересня, каже науковий директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Асамблея проведена в непростий для нас час – це політична криза. Можливо, це певний мінус, бо делегати бачать країну під час кризи. Але з іншого боку, це надає їм можливість отримати інформацію з перших рук», – звернув увагу політолог.

Він нагадав, що практично всі міжнародні відвідувачі назвали домовленість про проведення виборів 30 вересня дуже важливою, а ОБСЄ збирається спрямувати своїх спостерігачів на ці вибори.

16-та сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ розпочалася 5 липня, у ній узяли участь представники 52 країн.

Усього до ОБСЄ входять і представлені в її Парламентській асамблеї 56 країн. Заходи Асамблеї відбуваються в них по черзі.
XS
SM
MD
LG