Доступність посилання

ТОП новини

“Пред’явіть паспорт!”. Тяганина із закордонними паспортами нового зразка, якщо вірити міліції, нарешті завершується


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg А ви не проти поділитися своїми індивідуальними даними, наприклад, кольором очей, відбитком пальців тощо для закордонного паспорту? /images/photo/SL_09.07.2007_n1.jpg Галина Павлівна, економіст: - Я не задумувалася. Я вже маю паспорт закордонний, але якщо зростають вимоги - наприклад, відбитки пальців треба, то чому б і ні? /images/photo/SL_09.07.2007_n2.jpg Андрій, ремонтує холодильні камери: - Я вважаю, вистачить і фотографії... Я не згоден надавати відбитки пальців. /images/photo/SL_09.07.2007_n3.jpg Аліна, студентка: - А навіщо це потрібно, якщо в паспорті є моя фотографія??? /images/photo/SL_09.07.2007_n5.jpg Аня, менеджер: - Деякі дані - я не проти, але - вага, зріст, колір волосся - це ж все змінити можна, зрештою і колір очей - контактні лінзи... Нелогічно це. /images/photo/SL_09.07.2007_n4.jpg Юрій, продавець: - Мої відбитки пальців - це особисте. Я не злочинець, аби їх знімали. Це вторгнення в моє особисте життя. Фото - достатньо, щоб звірити мою особу. Віола Бурда, Олександр Лащенко /images/photo/Pasport_zakordonniy_220.jpg (RadioSvoboda.Ua) За твердженням заступника міністра внутрішніх справ Василя Фатхутдінова, починаючи з 4 липня паспорти повним ходом доставляють за адресою призначення, до різних регіонів. Як запевняє міліція, є технічна можливість видавати за добу до трьох тисяч документів. Тому нинішня черга має всі шанси швидко скоротитися, - сподівається зам глави МВС. Чи справді лихоманка навколо нових закордонних паспортів вщухне? Чому ж виник ажіотаж? І навіщо взагалі знадобилося запроваджувати нову форму такого документа?

“Лапи, хвіст та вуса – ось мій документ!”

Зволікання із новими закордонними паспортами сталося через дві проблеми, пояснив “Звукам життя” Михайло Русинський, директор Департаменту МВС України у справах громадянства. По-перше, влітку на ці документи завжди ажіотаж. А по-друге, стався “законодавчий провал”: тобто пару-трійку тижнів закон уже забороняв друкувати закордонні паспорти по-старому, але ще не дозволяв видавати документи за новим зразком:

“23 лютого цього року парламент ухвалив постанову про затвердження нового зразка закордонного паспорта. А Кабінет міністрів затвердив зразок – синій колір, полікарбонатна сторінка — 26 червня. І з 27 червня все працює, видаємо вже закордонні паспорти. Та ж черга, яка накопичилася, ми за 2-3 тижні її обслужимо ”.

У двох київських ОВІРах вже отримали першу партію паспортів нового зразка. Цікаво, що навіть за обмеженої кількості нових бланків діє система “заплатив більше – отримав швидше”. В умовах дефіциту така формула набуває особливого значення: тих, хто не може заплатити, але терміново потребує закордонного паспорта, хоч і була написана заява за кілька місяців, може обігнати той, хто заплатив більше, цілком законно, за терміновість видачі документа:

“Черги в нас живі, хто хоче – всі подають заяви, з 9 до 18 прийом документів, вже почали видавати паспорти, ажіотажу немає... з п’ятниці почали, в суботу видавали...”

“У п’ятницю першу партію привезли. Заяви приймаємо в нормальному режимі, і по терміновій оплаті також видаємо. Ми й раніше заяви приймали, просто що бланків паспортів не було. От зараз першу партію видамо, а потім залежно скільки привезуть ще, так ми і зможемо їх видати”.


Киянка Наталя хотіла в червні поїхати відпочити до Болгарії. Але в неї закінчився термін дії старого закордонного паспорта, і Наталя стала заручницею неув’язки із новими закордонними паспортами. Зрештою довелося прямувати на відпочинок до Криму. До речі, станом на 22 червня в Криму вже відпочили майже мільйон туристів – це на 7 відсотків більше, аніж торік наприкінці червня.

“Я замовила документи ще 1 червня. Сказали прийти 25. Потім – 7 липня. Прийшла – кажуть, немає бланків і це не від них залежить. Я хотіла поїхати за кордон, і 25 червня мені був потрібен паспорт, але тепер уже поїду до Криму. Взагалі-то мали б попереджати людей, що 25 червня – це неточна дата, коли будуть нові зразки паспортів... ”

Якщо Ви не змогли поїхати за рубіж через те, що скінчився термін дії старого закордонного паспорта, а новий Вам не видавали (хоча Ви мали на це всі права), можна позиватися у суді проти Міністерства закордонних справ, радить юрист Олексій Толкачов. Вони, скоріше за все, посилатимуться на Міністерство внутрішніх справ, тоді його можна притягати як третю сторону.

Новий паспорт – крок до Європи

Запровадження закордонного паспорта полегшить роботу правоохоронців та прикордонників. До того ж, нововведення допоможе і пересічним людям, запевняє директор Департаменту МВС України у справах громадянства Михайло Русинський. Новий паспорт кращий – і за ступенем захисту, і за відповідністю європейським нормам. У перспективі паспорт може мати електронний чіп з усією інформацією про власника – якщо відповідний закон ухвалить Верховна Рада. Наприклад, латвійці мають уже такі паспорти, щоправда, в них один паспорт — як для внутрішнього, так і для зовнішнього використання.

Латвійський паспорт має необхідні системи голографічного захисту, це так звана електронна смарт-картка. Незабаром у Латвії буде видаватися паспорт нового взірця, в сторінках якого буде безконтактна мікросхема з біометричними даними особи. Латвія є членом Євросоюзу, і візи в країни Європи, а також у багато інших країн громадянину ЛР не потрібні. Тому у більшості латвійців сторіночки для віз у паспорті порожні. Паспорти громадяни чи негромадяни Латвії отримують у міських або районних відділеннях Управління громадянства та міграції за місцем реєстрації особи. Державне мито за паспорт складає від 2 до 100 доларів США. Діти, пенсіонери та інші особи, які мають пільги, сплачують понижену ціну. Ті ж особи, кому необхідно терміново отримати паспорт, платять, зазвичай, дорожче. В основному, ціна за паспорт складає 20 доларів.

У Латвії паспорт обов’язково треба отримати в 15 років, однак навіть 2-місячні діти можуть мати паспорти, якщо вони з батьками вирушають у подорож. Зрозуміло, що для таких дітей паспорт видається на рік. Загалом термін дії паспорта 10 років. Цікаво, що пенсіонерам у Латвії паспорт видається на 50 років або ж у необхідній графі друкується: "безстроково".

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG