Доступність посилання

ТОП новини

Відмова України від "РосУкрЕнерго" матиме плачевні наслідки – експерти. Незалежність Косова можуть відкласти. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Газети Європи пишуть про підсумки конференції по Косову в хорватському Дубровнику, яка відбулася минулими вихідними. Загальна тональність цих публікацій – можливе перенесення проголошення незалежності Косова до весни наступного року. У пресі також звертають увагу на продовження гострої дискусії в Україні щодо посередництва компанії "РосУкрЕнерго" у постачанні російського газу до України. Деякі відомі європейські видання на початку тижня також висвітлюють тему спортивної форми провідних політиків світу.

Газети пишуть про те, що непоступливість Росії щодо вирішення проблеми Косова в Раді Безпеки ООН змушує США і ЄС відкладати проголошення незалежності краю до весни 2008 року. Лондонська «Файненшел Таймс» цитує нинішнього прем’єра уряду Косова Аґіма Чеку: «Ми не будемо заявляти про це в односторонньому порядку без підтримки США та ЄС». Ці слова Чеку сказав газеті під час конференції в Дубровнику минулими вихідними. Керівники ЄС мусять добре обдумати, як без резолюції Ради Безпеки брати під контроль цю нову державу. «Файненшел Таймс» інформує, що резолюція Ради Безпеки розглядається і в Приштині, і на Заході в цілому як найбільш зручний варіант вирішення проблеми Косова.

Німецька «Гандельсблат» звертає увагу на загострення ситуації в регіоні, особливо після зустрічі Буша і Путіна, яка не дала очікуваних результатів щодо Косова. Газета також пише про зусилля Берліна на дипломатичному рівні щодо зниження напруги між сербами та албанцями. «Гандельсблат» також інформує про звертання ЄС до Вашингтона – не вирішувати проблему Косова одноосібно.

Польська «Ґазета Виборча» друкує у понеділок попередження впливових експертів, адресовані Києву, щодо можливої відмови України від послуг концерну "РосУкрЕнерго", єдиного посередника у постачанні російського газу до цієї країни. Польський часопис наводить слова експертів про можливі катастрофічні наслідки такого кроку української влади. Так, за інформацією «Ґазети Виборчої», експерти вважають, що внаслідок відмови від послуг "РосУкрЕнерго" ціна на газ підскочить від 135 доларів до 300 доларів за тисячу кубічних метрів газу, що відразу зруйнує цілу металургійну галузь в Україні. «Ґазета Виборча» нагадує, що 50 % акцій "РосУкрЕнерго" належить російському «Газпромові», 45 – українському підприємцю Дмитру Фірташу і 5 – ще одному українцю, Іванові Фурсіну.

Англійська «Ґардіан» друкує на початку тижня великий матеріал про спортивні заняття відомих політиків. Газета пише, що чи не найактивнішим нині виглядає новий французький президент Ніколя Саркозі, який своїм прикладом закликає французів не спати довго і вже о сьомій ранку накручує ногами бігові кола вулицями Парижа або ж мчить повз вікна парижан на велосипеді. «Ґардіан» нагадує, що «Джордж Буш любив колись добряче випити, але виправився» і нині щоденно активно займається спортом. Навіть у літаку Буш крутить педалі велотренажера. На думку «Ґардіан», російський президент Владімір Путін «найближчий до образу атлета», бо досяг не лише професійних успіхів у дзюдо але й добре стоїть на лижах, плаває в басейні і навіть на літаку сам літає. Чи не найпасивнішою, на думку «Ґардіан», виглядає канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка лише раз у тиждень ходить з чоловіком на прогулянки у парк.
XS
SM
MD
LG