Доступність посилання

ТОП новини

Інфляційні процеси зачеплять Чорноморський Флот?


Тетяна Ярмощук Київ, 10 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Віктор Ющенко вважає, що вартість орендної плати за базування російського Чорноморського Флоту в Криму має змінюватися. Наскільки ця плата сьогодні занижена, чи реально її переглянути і коли?

Одеський морський порт
(RadioSvoboda.Ua)
Розмір оренди за базування російського Чорноморського Флоту у Криму, змінюватиметься. Це, за словами Віктора Ющенка, пов’язане з низкою факторів, які впливають на ціну. Причому мало хто з експертів сумніваєтьсяв тому, що зміни можуть бути лише в бік підвищення. Втім, наскільки суттєвим воно буде, український Президент не сказав, оскільки питання базування Чорноморського Флоту ще вивчають експерти.

Орендна плата занижена щонайменше у 4 рази?

Сьогодні Росія платить Україні за базування Чорноморського трохи менше 98 мільйонів доларів на рік. За словами директора Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександра Сушка, ця ціна щонайменше вчетверо нижча ринкової.

Олександр Сушко: «Ця ціна формувалася у ті специфічні часи, коли існувала проблема залежності України від боргів перед Росією. І ця сума сплачується навіть не грошима. Тоді було досягнуто домовленостей, що вона зараховується у суму погашення українського боргу. Різні експерти називали приблизні суми вирахування цієї ринкової вартості. Це від 400 мільйонів, як нижня планка, – до 2 мільярдів доларів на рік. Однак, очевидно, що у будь-якому випадку, вона у 4 рази занижена».

Україна може ставити питання про підвищення орендної плати для Росії, каже пан Сушко, однак зробити це сьогодні малоймовірно: «Ціна зафіксована в угоді. Це не якийсь там додатковий протокол. Україна може висувати такі пропозиції, але росіяни будуть апелювати до того, що це є окрема стаття угоди, яка фіксує таку ціну, і угода не передбачає її перегляду. Враховуючи всі обставини двосторонніх відносин, я впевнений, що до 2017 року ця ціна збережеться. Єдине, що Україна реально може відстояти – це проведення повноцінної інвентаризації майна Чорноморського Флоту і повернення Україні тих об’єктів, які утримуються незаконно».

«Треба навчитися бути вимогливими у перемовах»

На думку ж політолога Ігоря Лосєва, Україна може домогтися збільшення платні за перебування російського Чорноморського флоту в Україні, якщо буде рішучішою: «Треба вміти тиснути, треба вміти бути непоступливими, бо у нас навчилися бути надзвичайно гнучкими та поступливими, аж до капітуляції. А треба навчитися бути твердими у перемовах. От якщо це буде і Росія вперше побачить, що Україна здатна на таку позицію, і дуже здивується, от тоді, можливо, щось і вийде».

За словами депутата Держдуми Сергія Глазьєва, Росія готується до виведення свого Чорноморського Флоту до Новоросійська. Утім, колишній начальник Генерального штабу Збройних Сил України Анатолій Лопата в інтерв’ю Радіо Свобода висловив щодо цього сумніви.

Анатолій Лопата: «Росія не готує сьогодні нову базу для Чорноморського Флоту. Вона це планувала, але нічого не робить, щоб її плани з передислокації Чорноморського Флоту здійснилися. Повинна бути політична воля, законодавчо скріплена Верховною Радою України».

Домовленість про перебування Чорноморського Флоту у Криму Україна та Росія підписали 10 років тому. А через 3 роки з’явилися додаткові домовленості, які передбачали оренду Російською Федерацією баз у Севастополі на 20 років, тобто, до 2017 року.
XS
SM
MD
LG