Доступність посилання

ТОП новини

11 липня – День народонаселення ООН, присвячений материнському здоров’ю


Олексій Крапивко Київ, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щохвилини в світі помирає жінка під час пологів. Причина – недостатнє піклування про неї, неправильне і недостатнє лікування або нестача ліків. ООН присвятила цьогорічний День народонаселення, який відзначається сьогодні, 11 липня, здоров’ю матерів.

Більшість жінок, які помирають під час пологів або під час вагітності, можна було б урятувати, якщо б системи охорони здоров’я приділяли більше уваги матерям, якщо б чоловіки забезпечили своїх дружин належною медичною турботою. І якщо б батьки не наполягали на якнайшвидшому одруженні доньок і не вимагали від них мати якнайбільше дітей.

Чоловіки серйозно впливають на життя жінок у сучасному світі, як політики, як тати. А від того, мають приділяти більше уваги своїм донькам та дружинам, особливо під час вагітності.

Лейла Альянак з Фонду народонаселення ООН вважає, що жодна жінка не повинна помирати, коли дає нове життя: «Зараз ми маємо певні позитивні результати, але й досі близько півмільйона жінок вмирає щороку через ускладнення під час вагітності. А отже, жіночої рівності та зменшення бідності ми поки не досягли. Кожного дня майже півтори тисячі жінок помирають під час вагітності та пологів. І на кожну жінку, яка померла, припадає іще 20 із серйозними ускладненнями здоров’я».

Проблема материнства стає все більш актуальною з огляду на темпи зростання населення світу. Причому, згідно з даними ООН, це зростання відбувається саме в тих країнах, де жінки страждають від злиднів, каже Лейла Альянак: «Населення світу зросте до 9 мільярдів у 2050 році і найбільше – у найбідніших країнах – 99% від усього зростання. Населення ж розвинутих країн лишатиметься незмінним – від одного до двох мільярдів».

Піклування про матерів, вважають експерти, це ключ до досягнення мети розвитку тисячоліття, що висунула ООН, – скорочення бідності в світі вдвічі до 2015 року.
XS
SM
MD
LG