Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Лівії залишив чинним смертний вирок палестинському лікареві і п’ятьом болгарським медсестрам. Справу ще розглядатиме Вища рада юстиції Лівії. Представники ЄС висловлюють занепокоєння


Раніше медиків визнали винними у навмисному зараженні понад 400 лівійських дітей вірусом імунодефіциту і засудили на смерть. Експерти кажуть, що справжня провина лежить на антисанітарному стані лікарень у Лівії.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу висловив жаль з приводу такого рішення Верховного суду Лівіїі і заявив, що сподівається на розв’язання конфлікту.

А прем’єр-міністр Португалії, яка перебрала на себе керівництво в Євросоюзі, наголосив, що ситуація перебуває в центрі уваги ЄС.

Жозе Сократіш заявив: «Ми зробимо все можливе для забезпечення щасливого завершення цієї справи. Звичайно, зараз після вердикту ми маємо можливість подати апеляцію. Запевняю, ми пильно спостерігаємо за ситуацією. Переконаний, усі розуміють дипломатичну делікатність цієї справи, але ми всі дуже сподіваємось на її позитивне завершення».

Вища рада юстиції Лівії, яка може відкласти виконання вироку або виправдати медиків, розгляне справу в понеділок, 16 липня, повідомив міністр закордонних справ країни.

Раніше медиків визнали винними у навмисному зараженні понад 400 лівійських дітей вірусом імунодефіциту і засудили на смерть. Вже 8 років вони перебувають у в’язниці.

Експерти кажуть, що справжня провина лежить на антисанітарному стані лікарень у Лівії.

Напередодні повідомляли про досягнення домовленості із родинами загиблих від СНІДу дітей.

Очікували, що міністерство юстиції Лівії пом’якшить або скасує вирок.

Президент США Джордж Буш закликав лідера Лівії Муаммара Каддафі втрутитись у цю справу.

Також комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер висловила жаль стосовно рішення Верховного суду Лівії.

Беніта Ферреро-Вальднер наголосила, що ЄС зробив значні зусилля, щоб допомогти урядові Лівії лікувати пацієнтів, інфікованих ВІЛ-СНІДом.

Євросоюз надає кошти для лікування дітей, хворих на СНІД, у лівійському місті Бенгазі.

Комісар заявила, що водночас чекатиме від фундації Каддафі на подальші деталі про домовленість щодо медиків.

Фундація Каддафі, яку очолює син лівійського лідера, оголосила, що їй вдалося домовитися з родинами померлих від СНІДу дітей про врегулювання кризи з обвинуваченими медиками.
XS
SM
MD
LG