Доступність посилання

ТОП новини

Міні-церкви з віників: у Дніпропетровську відкрилася виставка унікальних робіт


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Незвична виставка відкрилася у Дніпропетровському історичному музеї імені Яворницького. На ній представили десятки церков і капличок у мініатюрі. Усі вони зроблені з природного матеріалу – стебел сільськогосподарської технічної культури сорго, яку в народі називають «вінняччям».

Стебла сорго, порізані на палички, гострий ніж, клей і трохи фантазії. Так народжується мініатюрна архітектура Валентина Аболмасова. Інженер-геолог за фахом, він каже, що захопився конструюванням церков і капличок із сорго під впливом книги. Вона звалася «Архітектура Київської Русі». Спочатку вирізав із дерева, але то матеріал дорогий. Пізніше відкрив для себе сорго і вважає, що це ідеальна річ для втілення в мініатюрі шедеврів давньоруського дерев’яного зодчества. По-перше, стебла рослини легкі в обробці, по-друге, за фактурою дуже нагадують дерево.

Валентин Аболмасов: «Це безкоштовно. Оцей матеріал насправді спалюється. Пішов, на дачі назбирав восени, висушив – і, будь ласка, працюй. Єдине, що треба, клей ПВА. Все тихо, сидиш, працюєш, нікому не заважаєш. Ні смердіння, нічого. Працюєш акуратно, як кажуть, без пилюки та бруду».

Тільки дарує, і лише добрим людям

Конструювання із сорго для Валентина Аболмасова – захоплення останніх 20-ти років. На виготовлення однієї скульптури йде від кількох місяців до півроку. Іноді помиляється у кресленнях, тоді доводиться переробляти храм чи капличку по кілька разів. Свої твори майстер не продає, а тільки дарує людям, яких вважає добрими. Дружина пана Валентина Клавдія розповіла, що одного разу ледь не піддалася спокусі продати один виріб, але чоловік був невблаганний.

Валентина Клавдія: «Нам на День міста за оцей маленький будиночок 1000 доларів пропонували. Кажу: «Давай продамо!». А він: «Ні! Ти собі зроби й продавай».

«Чогось подібного ці виставкові зали ще не бачили»

Працівники Дніпропетровського історичного музею, де відкрилась незвична виставка, самі дивуються творам Валентина Аболмасова. Музейниця Валентина Бекетові каже, що чогось подібного ці виставкові зали ще не бачили.

Валентина Бекетові: «Іноді ми виставки народних умільців організовуємо – вони або з сірників виготовляють, або з дерева, або з соломки. А це вперше у нас така виставка – із сорго».

А доки відвідувачі милуються нинішніми роботами майстра, він виношує нові задуми. Зокрема, Валентин Аболмасов хоче розпочати втілювати в сорго українські церкви, бо зараз у його колекції більшість робіт за зразками архітектури в Росії. Давня мрія пана Валентина – сконструювати із сорго Новомосковський Свято-Троїцький козацький собор, описаний Олесем Гончаром в однойменному романі. А ще радіє, що секрети свого мистецтва матиме кому передати – ними зацікавився онук Аболмасових.
XS
SM
MD
LG