Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд України ухвалив рішення не на користь уряду


Тетяна Ярмощук Воно стосується призупинення норм цьогорічного Держбюджету, якими скасовано соціальні пільги. Низка норм цьогорічного Держбюджету, котрі стосуються призупинення соціальних виплат, не відповідають нормам Основного Закону – такий вердикт Конституційного Суду. За словами новопризначеного голови КСУ Андрія Стрижака, формуючи головний фінансовий документ на нинішній рік, Верховна Рада не мала повноважень зупиняти дію інших законів. Парламентарі урізали компенсації інвалідам, ветеранам, військовослужбовцям, журналістам, а також виплату повної грошової суми при народженні дитини.


Київ, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Конституційний Суд виніс перше рішення. Воно стосується призупинення норм цьогорічного Держбюджету, якими скасовано соціальні пільги. Низка норм цьогорічного Держбюджету, котрі стосуються призупинення соціальних виплат, не відповідають нормам Основного Закону – такий вердикт Конституційного Суду.

За словами новопризначеного голови КСУ Андрія Стрижака, формуючи головний фінансовий документ на нинішній рік, Верховна Рада не мала повноважень зупиняти дію інших законів. Парламентарі урізали компенсації інвалідам, ветеранам, військовослужбовцям, журналістам, а також виплату повної грошової суми при народженні дитини.

Громадяни, які постраждали внаслідок скасування пільг, можуть позиватися до суду

Тепер, за словами судді-доповідачки у цій справі Ярослави Мажужак, громадяни можуть вимагати відновлення своїх пільг: «Якщо держава добровільно піде на таке відшкодування, то звичайно, це був би найкращий варіант. Але я вважаю, що при такій кількості пільг держава не може виконувати ці зобов’язання, тому повинен працювати законодавець і систематично переглядати ці пільги, ці компенсації».

На думку ж лідерки БЮТу Юлії Тимошенко, після рішення Конституційного Суду громадяни, які постраждали внаслідок скасування пільг, можуть позиватися до суду.

«63 закони, які дають людям соціальний захист, сьогодні поновлено в своїй силі. Ми отримали у вигляді рішення Конституційного Суду те, наскільки антисоціальною є політика уряду Януковича. Державний бюджет на 2007 рік – це концентрована політика уряду Януковича. Вся неправда, яка була сказана про поліпшення життя людей, виявлена рішенням КСУ», – заявила Юлія Тимошенко.

«Рішення КСУ потрібно виконувати»

Втім, і деякі представники коаліції позитивно сприймають нинішнє рішення Конституційного Суду.

Регіонал Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «КС почав працювати, це теж добре. По-друге, якщо дійсно проаналізувати ті чи інші закони, зокрема і про бюджет, там є певні положення, які погіршують становище певного прошарку населення щодо пільг, у цьому випадку ветеранів війни. Я вважаю, що Конституційний Суд виніс правильне рішення, і це зайвий раз свідчить, що ми будуємо правову державу. Рішення КСУ потрібно виконувати».

На початку травня Верховна Рада за пропозицією уряду збільшила доходи та витрати цьогорічного Держбюджету. Хоча й на початку року прем’єр Янукович заявляв, що збільшити соціальні гарантії буде надзвичайно важко.

Президент Ющенко каже, що підтримує зростання соціальних гарантій, однак застерігає, що щедрі виплати у передвиборчий період можуть поставити під загрозу виплату зарплат та пенсій наприкінці року.
XS
SM
MD
LG