Доступність посилання

ТОП новини

Чому знову сваряться люди Віктора Андрійовича з представниками Віктора Федоровича?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Зиновій Фрис
Гості Свободи: народний депутат п’ятого скликання від Соціалістичної партії України Ярослав Мендусь і адвокат Сергій Власенко.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Нинішній день почався з гучних заяв першого заступника прем’єр-міністра Миколи Азарова. Він гостро критикував укази Президента Віктора Ющенка про призначення тимчасово виконуючими обов’язки голів Миколаївської і Чернігівської обласних держадміністрацій.

Микола Азаров: Яскравий приклад цього — призначення абсолютно без погодження з урядом глав державних адміністрацій Чернігівської та Миколаївської областей.

Це брутальне порушення законодавчих основ і політичних домовленостей. Мовчки спостерігати за такими і протиправними і безсовісними діями ми не будемо.

Прошу підтримати мене в тому, щоб доручити Мінюсту вивчити питання всіх незаконних призначень, дати рекомендацію уряду щодо таких дій, щоб раз і назавжди самі люди просто не погоджувалися б щодо незаконних призначень.

- За кілька годин заступник керівника президентського Секретаріату Ігор Пукшин заявив, що Президент нічого не порушував.

Ігор Пукшин: Президент призначив не главою, а тимчасово виконувачем обов’язків.

Коли поступить відповідне подання, відповідно до Конституції, від Кабміну, тоді буде призначений повноцінно глава відповідної обласної адміністрації.

Президент не порушує Конституцію. У свою чергу Віктор Ющенко заявив, що продовжуватиме подібні призначення в областях.

А ще він сказав сьогодні в Угорщині: «Це є нормальний процес, я не хотів би, щоб тут виникали якісь домисли, які б дискредитували кадрову політику».

То, може, ці гострі слова пана Азарова були невиправданими, пане Мендусь?


Ярослав Мендусь: Пане Зиновію, мені видається, що коли пан Азаров достатньо емоційно коментував тільки що озвучені події, то, очевидно, він мав на увазі ще одну цитату пана Президента, заявлену там же в Будапешті.

Пан Ющенко сказав, що все тече, все міняється: міняються мотиви, обставини, доцільність як ділова (прошу уваги!), так і політична.

От я думаю, що пан Азаров, як людина, яка займається оперативно-розпорядчою діяльністю, взаємодією з державними адміністраціями, більше всього був стурбований і засмучений саме цим фактом, що ми вкотре є свідками використання влади інститутом Президента для задоволення найперше вузькокорпоративних політичних інтересів.

Сергій Власенко: Я б не зовсім погодився з паном Ярославом, тому що в цій ситуації можна говорити про те, що обидві сторони конфлікту, на жаль, скажімо так, дуже своєрідно ставляться до права.

Яскравим прикладом такого ставлення, специфічного, до права з боку представників коаліції можна назвати нещодавню спробу опублікувати закон про державні закупівлі, відповідно таким чином заявити про те, що він вступив у дію.

Що ж стосується питання з призначенням тимчасово виконуючих обов’язків губернаторів або голів державних адміністрацій, як вони офіційно називаються, то це питання є достатньо складним з точки зору Конституції, оскільки дійсно, відповідно до Конституції, Президент може призначати за поданням Кабміну і звільняти, до речі, теж за поданням Кабміну відповідних голів державних адміністрацій.

Мені невідомо, чи було подання і погодження Кабміну під час звільнення тих двох голів державних адміністрацій, Чернігівської і Миколаївської, відповідно в мене є певний сумнів щодо того, що було дотримано чітко процедуру звільнення цих двох губернаторів.

Що ж стосується призначення, то, на мій погляд, Конституція України не надає Президенту повноважень призначати виконуючих обов’язки. Таких повноважень у Президента немає. Жоден закон не встановлює процедуру призначення виконуючих обов’язки саме голів державних адміністрацій.

Щодо інших категорій високопосадовців, то такий закон є. Це закон, яким регулюється тимчасове виконання обов’язків Генпрокурором, керівниками міністерств і відомств і так далі. Щодо голів державних адміністрацій, то такого закону не існує.

Тому, на мій погляд, призначення виконуючих обов’язки голів державних адміністрацій є некоректним з точки зору законодавства.

Тобто, ваші думки тут, я так розумію, сходяться...

Сергій Власенко: Але тут є певні аспекти.

Ще раз кажу, що пан Ярослав абсолютно з точки зору політичних поглядів своєї політичної сили сказав про те, що Президент порушує... Не тільки Президент порушує. На жаль, і представники коаліції, і представники Кабміну теж порушують.

Це, на жаль, знову ж таки стало правилом: некоректне застосування законодавства, некоректне тлумачення законодавства, вихід за межі того, що ми називаємо правовим полем.

Ярослав Мендусь: Я загалом погоджуюся з паном Сергієм. Єдине, що хотів би зробити наступну ремарку.

Коли мова йде про високопоставленого державного чиновника, то це одна справа, а коли мова йде про гаранта дотримання Конституції держави, то це зовсім інша вагова категорія.

На превеликий жаль, ось цей факт, який прокоментував пан Сергій з точки зору права, абсолютно точно прокоментував, ще раз підтвердив, що Президент не має права призначати на такі посади виконуючих обов’язки.

Але пригадаймо, що Президент призначав виконуючих обов’язки на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції. Це взагалі за гранню не просто права, а, даруйте на слові, здорового глузду.

Президент звільняв за надуманою мотивацією суддів КСУ. І до сьогоднішнього дня, не дивлячись на те, що було звинувачення в порушенні присяги проти цих достойників, не порушені кримінальні справи. Хоча б по факту. І це теж викликає запитання.

Я хотів би зробити тут одне маленьке зауваження.

Був у нас представник Секретаріату Президента, пан Полудьонний, то він сказав, що справа, зокрема, Сюзанни Станик перебуває в розгляді, в роботі. Так що скоро, очевидно, ми почуємо якісь конкретні звинувачення.


Ярослав Мендусь: Пане Зиновію, це чудово, що ми скоро почуємо звинувачення, але ми почули наперед указ Президента, де вже вирок був винесений. А цього Президент робити не може, це повинен робити суд і виключно суд.

А вже коли ми торкнемося такої делікатної теми, як так звані укази (дозволю собі подібне формулювання) щодо дострокового припинення повноважень ВР, то на цьому фоні все те, про що ми говоримо сьогодні про призначення виконуючих обов’язки на посади губернаторів, голів обласних державних адміністрацій, то це, як кажуть, квіточки в порівняні з ягідками, про які ми тільки що говорили.

Я не можу збагнути... Президент Ющенко і Віктор Янукович, з одного боку, ніби, дружать, часто зустрічаються, обмінюються гарними словами, а от сьогоднішній приклад показав, що це, можливо, все показне, для публіки... Пане Мендусь?

Ярослав Мендусь: Ви знаєте, пане Зиновію, мені видається, що в державі 21 століття, якою є Україна, яка розташована в центрі Європи, яка декларує свою європейську налаштованість на демократичні стандарти, нас, громадян, незалежно від посад, професій, статусів і так дальше, мабуть, менше всього повинні турбувати приязні стосунки між Прем’єр-міністром і Президентом чи ні. Це може бути предметом дискусії там на кухні серед близьких цих достойників.

Нас повинно цікавите одне: в якій мірі один і інший є компетентними, а найперше, в якій мірі вони свою діяльність професійну і функціональну вибудовують у повній відповідності з Конституцією, відтак з буквою закону.

Якщо ми подивимося через цю призму на розвиток подій, то той перелік неправових дій, діянь, вчинків гаранта (підкреслюю!), гаранта дотримання прав і свобод громадян, гаранта дотримання Конституції України, то це та категорія, яка справляє негативний вплив на всю правову ситуацію в державі.

На превеликий жаль, цей вплив сьогодні ми відчуваємо, а будемо відчувати, судячи з останніх заяв, кроків Президента і його Секретаріату, і його деяких юристів, будемо відчувати далі в наростаючій прогресії.

Панове, я пропоную вам послухати політолога Костя Бондаренка. Ми попросили його прокоментувати те, що сьогодні вранці сталося і що ми зараз обговорюємо

Кость Бондаренко: Це просто-на-просто робоча ситуація, яка викликана неузгодженістю, все-таки неузгодженістю позицій, якихось думок і все-таки тим, що у нас в Конституції зберігається чимала кількість суперечливих моментів.

Але я думаю, що ця робоча сутичка, вона якоїсь погоди не робить.

Можна подивитися на іншу сторону. Скажімо, на вимогу Кабміну. Кабмін вимагав звільнити губернаторів, які не виконують розпоряджень Кабміну і які провалили соціальну політику чи соціальні настанови у своїх регіонах, не виплачуючи зарплати.

Президент дослухався до вимог Кабміну і звільнив двох найодіозніших губернаторів у цьому плані, бо саме по Чернігівській і Миколаївській областях були найбільші проблеми, найбільші протести з боку Кабміну.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG