Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза у Польщі у розпалі. А відставка нинішнього міністра спорту не вплине на підготовку Польщі до Євро-2012


Єва Поштар Варшава, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польська преса повідомляє сьогодні, що справа відставки віце-прем''єра Анджея Леппера – це провокація польських спецслужб. Співробітники спецслужб «грали» бізнесменів, підробляли підписи, пропонували хабарі. З польського уряду відійшов також міністр спорту Томаш Ліпіец. Але ця відставка не матиме впливу на підготовку до проведення європейського чемпіонату Євро-2012, кажуть у міністерстві спорту.

Дві провідні польські газети «Дзєннік» і «Жечпосполіта» у середу повідомили, що відставку віце-прем''єра та міністра сільського господарства Анджея Леппера спровокували польські спецслужби. Точніше, Антикорупційне бюро, яке створила партія братів Качинських, і завданням якого є викорінювати хабарництво в урядових колах.

Секретна операція нібито вже триває тижнями. Це співпрацівники спецслужб придумали ідею рекваліфікації близько 40 гектарів земельних угідь близько озера на півночі Польщі. У цій справі заарештовано двох бізнесменів, які хвалилися, що мають близькі зв’язки з Леппером.

Сам Анджей Леппер назвав операцію, скеровану проти нього, провокацією і закликав провести розслідування у цій справі.

Анджей Леппер: «На мою думку, ця провокація була спрямована особисто проти мене, шефа партії, який міг би бути сильним кандидатом і тому стати на заваді у президентських виборах 2010 року. Не може бути такого, що спецслужби отримують доручення політично знищити пана «ікс» чи Анджея Леппера».

Люди при владі – не виняток. Антикорупційна операція може торкнутися будь-кого

На закиди свого колишнього заступника Анджея Леппера польський прем''єр-міністр Ярослав Качинський відповів: «Це були звичайні заходи, які згідно з законом спецслужби багаторазово роблять як у Польщі, так і в світі. Ці заходи мають на меті викрити в даному випадку хабарників, але водночас мають лякати потенційних правопорушників. Ми нікому не гарантували, що подібні заходи не будуть відбуватись стосовно людей, які зараз при владі».

Партія Леппера «Самооборона» є партнером у владній коаліції. Поки що партія залишається у владній коаліції, але вимагає від влади до п’ятниці представити конкретні докази щодо правопорушень Леппера.

З посади міністра спорту вже звільнили Томаша Ліпеца

Тим часом звільнено з посади міністра спорту Томаша Ліпеца, який був призначений за рекомендацією владної партії «Право і Справедливість». Радіо Свобода цікавилось у польському міністерстві спорту, чи ця відставка вплине на підготовку Польщі до проведення європейського футбольного чемпіонату Євро-2012.

Речниця польського міністерства спорту Катажина Дорачинська відповіла: «Жодне рішення стосовно Томаша Ліпеца не матиме впливу на підготовку Польщі до проведення Євро-2012. Це тому що нормально працює шеф польського штабу Євро-2012. Нагадаю, що польський президент Лех Качинський перебував у понеділок в Україні разом із шефом польського штабу Євро-2012».

За словами речниці Дорачинської, новопризначений польський міністр спорту займатиметься у першу чергу справами підготовки Польщі до Євро-2012.

Матеріали до теми:

• Чи буде готова головна транзитна область до Євро-2012? • Дніпропетровськ активно готується до Євро-2012. За стадіон вже не хвилюються... • Євро-2012 присвячується: замість палацу – 5-зірковий готель у Харкові • Поляки переймаються, чи встигнуть вони підготуватися до Євро-2012 • Не пізніше 2010 року Україна отримає 6 суперсучасних стадіонів, на яких відбуватимуться матчі Євро-2012 • Львівські депутати спільно взялись за Євро-2012
XS
SM
MD
LG