Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент обговорює і виносить на голосування резолюцію по Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Резолюцію по Україні розглянуть і винесуть на голосування у четвер депутати Європарламенту. У доповіді сказано, що Україна повинна мати перспективу вступити у майбутньому до Євросоюзу. У червні резолюцію, автором якої є євродепутат від Польщі Міхал Камінський, затвердив Комітет із закордонних справ Європарламенту.

Голосування на пленарному засідання Європарламенту має відправити дуже важливий сигнал Євросоюзу щодо того, чи чекають Україну в європейському клубі. Резолюція, яка надає Києву європейську перспективу, вже отримала схвалення членів Комітету закордонних справ Європарламенту, тепер доповідь виноситься на розсуд усіх євродепутатів.

У документі сказано, що для підтримки в суспільстві реформ дуже важливо показати перспективи, тому Київ і Брюссель мають завдяки переговорам укласти угоду про асоціацію, яка дозволить Україні поглибити інтеграцію з Євросоюзом і підготуватися до наступних кроків, які мають у далекій перспективі призвести до членства України в ЄС.

Політичний успіх друзів України, а резолюція Євросоюз не зобов’язує

Автор доповіді Міхал Камінський каже, що внутрішня українська ситуація не дуже сприяла підтримці цього документу: «Я зробив багато роботи, щоб переконати всіх членів Комітету закордонних справ, що Україна на правильному шляху. І нічого помилкового там не відбувається. Ось чому ми досягли цього великого успіху – тепер офіційний документ Європарламенту має слова про майбутню перспективу членства України у ЄС. Я думаю, це великий успіх всіх друзів України у цьому парламенті і всіх людей, які хочуть бачити Україну важливим членом Євросоюзу в майбутньому».

У резолюції євродепутати також закликають політичне керівництво України впроваджувати реформи, дотримуватися зобов’язань у галузі свободи, демократії, верховенства права і прав людини, посилити боротьбу з корупцією, провести адміністративну реформу.

Європарламентарі закликають збільшити фінансову допомогу Україні, яка наразі є доволі скромною, і заохочують Київ більш ефективно брати участь у європейських проектах. Слід зазначити, що до думки євродепутатів щодо перспектив України вступити до ЄС чи інших питань розширення Євросоюзу Єврокомісія і країни ЄС можуть тільки прислухатися, але такого роду резолюція ні до чого їх не зобов’язує.
XS
SM
MD
LG