Доступність посилання

ТОП новини

Росія протестує проти вандалів, які понищили військові пам’ятники на цвинтарі в Празі


Оксана Пеленська Прага, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російські протести проти випадків вандалізму на празькому цвинтарі; cпалах пташиного грипу в Чехії; словацькі лідери на відпочинку; штовханина на польському політичному Олімпі – такі головні теми сьогоднішньої чеської, польської та словацької преси.

Чеські газети звертають увагу на випадки вандалізму на празькому військовому Ольшанському кладовищі, де поховані воїни Червоної Армії. Зокрема, популярні столичні «Лідове новіни» у статті «Злодійство на цвинтарі турбує росіян» розповідають про останній випадок. Цього вівторка невідомі особи демонтували відлиті з бронзи елементи із 48 пам’ятників на могилах червоноармійців. На цьому цвинтарі, зазначає газета, злодії обкрадають військовий меморіал часто, зникають переважно відлиті з металу елементи. З цього приводу, наголошують «Лідове новіни», Росія заявила протест послові Чехії в Москві. На думку чеської поліції, однак, за випадками вандалізму політичного підтексту немає, злодії викрадають металеві деталі, щоб на цьому заробити.

Пташиний грип – нині провідна тема чеських щоденників. За останній місяць вже втретє на чеських птахофермах ветеринари фіксують найнебезпечніший штам пташиного грипу – H5N1. Зокрема, в газеті «Млада Фронта Днес» зазначено, що лише упродовж одного дня на двох птахофермах було знищено 70 тисяч курей. Вірус H5N1 смертельний для людини, і тому, пише щоденник, потрібно буде ліквідувати також усю домашню птицю на приватних подвір’ях, а надалі вести спостереження за враженими місцевостями.

А в Словаччині після завершення роботи парламенту політики готуються до відпусток. Як пише популярна братиславська газета «Сме», політична еліта віддає цього року перевагу футболові й відпочинку в горах біля ватри. Зокрема, колишній прем’єр, голова Руху за демократичну Словаччину Владімір Мечіар продовжить багаторічну традицію й відпочиватиме у рідних Татранських горах.

У польській пресі домінує тема політичної кризи, в якій головні ролі грають брати Качинські та віце-прем’єр Анджей Леппер. Щоденна «Ґазета виборча» у статті «Знак – Леппер» зазначає, що владна партія «Самооборона» висунула вимогу – щоб до п’ятниці були надані докази корупції Леппера, якщо такі є, і не приховує того, що може йтися про провокацію. Ослаблення уряду, владної коаліції в цілому Польщі зараз не на руку, особливо якщо врахувати недавнє польське протистояння в Європейському Союзі та дві великі проблеми, які чекають вирішення. Йдеться про розташування елементів американської протиракетної оборони і тривалий страйк медичних сестер.
XS
SM
MD
LG