Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство освіти Польщі хоче, щоб якнайбільше учнів складало міжнародній атестат зрілості англійською мовою


Єва Поштар Варшава, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польський міністр освіти Роман Ґертих оприлюднив у четвер принципи реформи системи освіти в Польщі. Серед ухвалених реформ є план, щоб якнайбільше учнів польських середніх шкіл складали міжнародний атестат зрілості – так звану міжнародну матуру. Такий міжнародний атестат дозволить молодим полякам без іспиту вступати не лише у польські престижні університети, але й також європейські.

14 років тому у Варшаві та Ґдині до програми міжнародного атестату зрілості уперше приступили учні двох польських середніх шкіл. Три роки після вступу Польщі до Європейського Союзу цю програму реалізує близько 30 таких шкіл. У міністерстві національної освіти кажуть, що до програми буде залучено ще більше шкіл.

Представниця міністерства освіти Єва Пжибильська-Зіоло розповіла: «Надходять повідомлення, що багато польських середніх шкіл прагнуть брати участь у програмі міжнародної матури. Міністерство іде назустріч очікуванням вчителів та шкільної адміністрації. Програма міжнародних матур залишається незмінною, ми залучаємо її лише до системи національної освіти в Польщі».

У рамках програми міжнародної матури учень проходить курс навчання польської школи. До того він опановує поглиблену програму англійської мови та художніх предметів.

Усі предмети англійською мовою

Директор одного із приватних ліцеїв Варшави, в якому заведено програму міжнародної матури, Єва Ставецька повідомила Радіо Свобода, що учні її школи вивчають всі предмети англійською мовою.

Єва Ставецька: «Я велика прихильниця цієї матури. Адже бачу результати. Спостерігаю за тим, як ліцеїсти чудово пишуть матуральні письмові роботи. Така міжнародна матуральна робота – це серйозне дослідницьке завдання. Це 4 тисячі слів. Насправді це майже магістерська робота. Рівень деяких робіт дуже високий».

Директор ліцею Єва Ставецька пишається, що учні її школи вступають до престижних європейських вищих навчальних закладів. Таких абітурієнтів у Польщі щоразу стає більше.

Окремі польські університети створюють перешкоди...

Однак у міністерстві національної освіти знають, що не в усіх польських університетах приймають випускників із міжнародною матурою без перешкод.

Представниця міністерства Єва Пжибильська-Зіоло повідомила: «У цій справі польський міністр національної освіти написав листа ректорові одного із вузів. Непотрібно наводити назву цього навчального закладу, з яким маємо найбільші проблеми. Сподіваюсь, що цю проблему буде вирішено».

Польський міністр освіти Роман Ґертих каже, що уряд не буде надавати спеціальних привілеїв школам, які працюють за програмою міжнародних матур. Розвиток програми гарантований тим, котрі програму включають до системи польської національної освіти, наголошує міністр.
XS
SM
MD
LG