Доступність посилання

ТОП новини

У Києві запроваджують посезонний тариф за опалення


Леся Бакалець Київ, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Від 1-го серпня кияни платитимуть за тепло не за єдиним тарифом упродовж року, як нині, а посезонно. Які переваги і недоліки цієї системи, а також які ще бувають системи тарифів за тепло?

(RadioSvoboda.Ua)
Пані Наталія — звичайна пенсіонерка. Плата за послуги ЖКГ їй дається ледве-ледве. Обурюється, чому повинна платити влітку за тепло, якого немає. Від 1 серпня її проблема мала б бути вирішена – у Києві запроваджують посезонну оплату за тепло — від 15 квітня – до 15 жовтня.

Але пані Наталія, здавалося б, радісну звістку сприйняла з підозрою. Каже, значить — підвищать ціни на зимовий період: «Краще б вони просто знизили цю плату. І хай буде рівномірно упродовж року. А тоді взимку ми взагалі не зможемо платити, мені просто грошей не вистачить».

Деякі критики віддають перевагу «двоставковому» тарифу

Посезонний тариф – нераціональний, вважає начальник управління Мінбуду теплоенергетики Володимир Бербенець. Адже, якщо влітку не платити за тепло, не буде коштів, щоб підготувати опалювальні систему до зими. Він пропонує інший варіант – двоставковий тариф, який складається з ціни за послуги, яка цілий рік стабільна. Плюс ціна за самі енергоносії тільки в опалювальний сезон.

Це так само, як ви користуєтесь телефоном, каже Володимир Бербенець: «Якщо ви хочете зателефонувати у США – будь ласка, але за додаткову платню. Ціна ж за абонентну плату у вас постійна цілий рік. Тут так само».

У Миколаєві з таким двоставковим тарифом живуть уже цілий рік, каже підприємець Олена Бачинська. Спочатку здалося, що це дуже розумне рішення, але, взимку ціна виходить дуже високою, й іноді заплатити її нелегко.

До чого ж призведуть нові зміни?

Як приживеться у Києві нова схема опалення, посезонна, коли за тепло платять лише у холодну пору року, начальник Головного управління палива, енергетики те енергозбереження КМДА Олексій Демидов передбачити не може. Однак, за його словами, постачальні енергокомпанії можуть зазнати збитків.

Олексій Демидов: «Тариф вводиться з 15 жовтня, і від цієї ж дати люди почнуть більше використовувати газу. А кошти за цей газ почнуть надходити лише в листопаді-грудні».

Із трьох варіантів тарифів найзбитковіший єдиний, той, що діє у Києві нині. Адже, каже Володимир Бербенець, взимку коштів не вистачає, а влітку, навпаки, надприбутки, які обкладають солідними податками.
XS
SM
MD
LG