Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді Росія хоче відмовитись від використання українських РЛС?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Росія може відмовитись від використання українських радіолокаційних станцій у Севастополі та Мукачевому. Однак в Україні заявляють, що офіційної інформації з цього приводу ще не мають.

Про намір Росії відмовитися від використання радіолокаційних станцій в Україні повідомила московська газета «Известия». За твердженням цього видання, уряд Росії вніс до нижньої палати парламенту законопроект про денонсацію міжурядового договору з Україною. У пояснювальній записці до проекту закону йдеться, що ресурс станцій вичерпався ще два роки тому. А щоб безпека Росії не постраждала, військовики спиратимуться на РЛС в Іркутську, Мурманську, Печорі та споруджуватимуть нові станції, пише видання.

У Секретаріаті ж українського Президента заявляють, що не мають офіційної інформації щодо бажання Росії відмовитися від використання українських станцій спостереження у Севастополі та Мукачевому.

Заступник керівника Секретаріату з зовнішньої політики Олександр Чалий заявив: «Якщо ми отримаємо офіційну інформацію, то, безперечно, це питання ми будемо обговорювати під час роботи двосторонньої комісії. Яка позиція України щодо цього питання? Вона потребує комплексного вивчення з урахуванням останніх подій, які відбуваються в контексті створення систем протиракетної оборони, як на односторонньому, так і на багатосторонньому рівнях».

Нині Росія платить лише півтора мільйона доларів

За використання станцій РЛС у Севастополі та Мукачевому Росія сьогодні сплачує Україні менше як півтора мільйона доларів, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода керівник Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння Сергій Згурець. За одну аналогічну станцію в Ґабалі Росія сплачує Азербайджану близько 5 мільйонів доларів на рік.

Сергій Згурець: «За останні 2-3 роки Росія провела низку заходів, пов’язаних з будівництвом станцій попередження про ракетний напад на національній території. Такі станції збудовані в Лехтусі та станція поблизу Армавіра. Росія відмовляється від залежності від України. З іншого боку, Україна має пропонувати свої станції або Європейському космічному агентству в рамках акредитації цивільних проектів, або ж активізувати переговори з американською стороною щодо включення українських станцій в загальний контур попередження про ракетний напад, який реалізується Америкою в рамках створення системи протиракетної оборони і розміщення радара в Чехії та перехоплювачів у Польщі».

У 2005 році Міноборони України заявило про бажання збільшити для Росії плату за обслуговування радіолокаційних станцій, розташованих у Криму та на Закарпатті. Втім, Росія відмовилася, мотивуючи тим, що домовленості 1992 року укладалися на 15 років. Після цього станції спостереження передали у підпорядкування Національного космічного агентства України. Очікувалося, що після цього домовленості продовжать.
XS
SM
MD
LG