Доступність посилання

ТОП новини

Чи перешкоджають Партії регіонів на Західній Україні розміщувати рекламу?


Леся Бакалець Київ, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минулого тижня Партія регіонів звинуватила команду Президента України Віктора Ющенка у здійсненні адміністративного тиску на власників і топ-менеджерів медіа-ресурсів. У заяві сказано, що в Партії регіонів зіштовхнулися з тим, що такий тиск здійснюють підконтрольні Президентові державні відомства й обласні адміністрації. Зокрема, за твердженням «регіоналів», у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Рівненській, Волинській та Чернівецькій областях чиновники обласних адміністрацій «наполегливо рекомендували» операторам зовнішньої реклами не розміщувати рекламні постери Партії регіонів. Інакше, попередили вони, відразу після закінчення дострокових виборів у «неслухняних» виникнуть проблеми із дозвільною системою, податковою та іншими контролюючими місцевими структурами.

Радіо Свобода вирішило поцікавитись, чи відповідає це дійсності? Ми звернулися, зокрема, до Рівненських представників «регіоналів». За їхніми словами, якби у них виникло бажання розмістити рекламу, вони б це зробили без перешкод. А щодо біґ-бордів, то заступник голови обласного відділення Партії Регіонів Олексій Губанов повідомив: «Ми ще й не намагалися їх вішати чи ставити. У Рівненській області ми не зустрічалися з тим, щоб хтось забороняв "регіонам" розміщувати чи то свою зовнішню рекламу, чи рекламу в ЗМІ. Можливо, ми ще не з усіма співпрацювали, бо активна фаза кампанії ще не розпочалася. І це, можливо, ще з часом трапиться. Але в даний момент інформації про такі випадки в нас немає».

Раніше запити на розміщення політичної реклами на біґ-бордах у Рівному були, каже менеджер однієї з рівненських рекламних фірм Петро Кирилюк. Але про характер цієї реклами виконавцям заздалегідь нічого невідомо: адже вони працюють не безпосередньо з партіями, а через посередників. Однак саме сьогодні бронь на політичну рекламу буде знята, адже ніхто з політиків за цей час так і не виявив бажання заповнити місце, яке тримали для них на рівненських вулицях і шляхах.

Петро Кирилюк: «На сьогодні у нас немає жодного щита від політичних партій, і я не чув, щоб була якась заборона. У нас обмежень ніяких немає, ні в Луцьку, ні в Рівному від обласної чи міської влади».

Від політичних партій власники біґ-бордів хочуть одного: завчасної оплати

Петро Кирилюк пригадує, яка війна розгорнулася нещодавно між Рівненською міськрадою та київськими рекламодавцями через бажання депутатів заборонити зовнішню рекламу тютюну. Це був єдиний прецедент, коли місцева влада втрутилася у роботу рекламодавців. А от від політичних партій власники біґ-бордів хочуть одного: завчасної оплати. Адже під час минулих парламентських виборів деяким із них були завдані збитки недобросовісними замовниками.

У Луцьку в осередку Партії регіонів повідомили, що розміщенням зовнішньої реклами не займаються взагалі – угоди укладають із посередниками в Києві. Отже, конфлікт на рівні місцевої влади тут виключений.

Тим часом, у коментарі Радіо Свобода, депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл зазначив, що у заяві партії йдеться не про передвиборчу агітацію. До неї ще далеко. А про звичайну політичну рекламу Партії регіонів, яку рекламні агентства розміщувати не беруться.

Тарас Чорновіл: «Це стосується Івано-Франківської області по біґ-бордах, я знаю, що були перешкоди у Львівській області, по Тернопільській області зараз розміщення реклами йде більш-менш спокійно, хоча спротив є. Власники окремих рекламних компаній у приватний розмовах кажуть, що їх просто викликають до місцевих органів влади і пояснюють, що з ними буде, якщо вони будуть розміщувати рекламу Партії регіонів».
XS
SM
MD
LG