Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде доля першого мільйона тонн зерна Дніпропетровщини?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Аграрії Дніпропетровщини намолотили перший мільйон тонн ранніх зернових. І, як прогнозують експерти, останній цього року. Через весняну посуху врожайність пшениці та жита принаймні на третину менша, ніж торік. Як це вплине на добробут аграріїв і на вартість хліба у магазинах?

(RadioSvoboda.Ua)
Перший мільйон тонн зерна, як завжди, відзначали урочистостями. Нікопольські аграрії, які завершили збирати врожай першими, привезли до Дніпропетровська символічний останній сніп пшениці – у подарунок губернатору. Однак пишатися хліборобам цього року нічим: середня врожайність ранніх зернових – 20 центнерів з гектара, тоді як у минулі роки збирали і по 50, і по 60.

Місцеві фермери стурбовані

Турбує аграріїв і ціна зібраного врожаю, і можливість збуту. У дніпропетровській асоціації фермерів, приміром, вважають: якщо і цього року діятиме кабмінівська заборона на експорт зерна, увесь врожай за хорошою ціною на внутрішньому ринку реалізувати буде важко.

Заступник голови обласної асоціації фермерів Віктор Гноєвий каже, що ситуація минулого року може повторитись: хліб заборонять вивозити за кордон, а власний держрезерв не сформують.

(RadioSvoboda.Ua)
Віктор Гноєвий: «До чого ми прийшли? До того, що осінню минулого року вивіз зерна за межі заборонили, і ніхто його у фермера і товаровиробника не купував. Ця тема мені надзвичайно близька, бо я фермер, і я знаю, скільки зерна можна було закласти в держрезерв минулого року, цього б вистачило на декілька років уперед. Цього не зробили».

Ціни на хлібобулочні вироби зростуть?

Між тим виробники хлібобулочних виробів прогнозують високі ціни на цьогорічний врожай. Кажуть, на ринку взагалі може виникнути дефіцит продовольчої пшениці та жита, а відповідно, і борошна. Відтак вартість хліба та інших борошняних виробів не буде стояти на місці, переконана голова асоціації хлібопекарних підприємств «Дніпрохліб» Валентина Ткаченко. Вона застерігає, що борошно вже росте в ціні, а хлібопекарі потерпати від збитків не збираються.

(RadioSvoboda.Ua)
Валентина Ткаченко: «Переробні підприємства виставляють борошно по 1550 за тонну вищого сорту. Це на 300 гривень збільшує собівартість продукції. Тому хлібопекарні підприємства працюють зі збитками, дуже складно потім їх перекривати».

Місцева влада закликає не робити поспішних висновків

Обласна влада теж стурбована проблемою забезпечення регіону продовольчим зерном.Щоб не залишитись без хліба та булочок, область має отримати хоча б півмільйона тонн продовольчого зерна. Скільки його є зараз, в облдержадміністрації поки не кажуть. Закликають також не робити поспішних висновків про ціни на хліб.

Перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Григорій Вербицький заявив: «Буде новий урожай, і тоді буде видно, скільки він буде коштувати, скільки зберемо. Тому що погодні умови нам завжди кажуть, що хліб рахують у коморах».

Наразі на Дніпропетровщині, за даними з управління агропромислового розвитку, жнива завершили на площах, найбільш вражених посухою. Північні райони області ще працюють. Відтак загалом, як прогнозують, урожай буде трохи більшим за мільйон тонн. У попередні роки область давала по 3 мільйони.

До цього додам, що хліб у Дніпропетровську подорожчав ще місяць тому. Влада ж заявила – ціни виросли без жодних економічних підстав і пообіцяла покарати винних.

Матеріали до теми:

• Чому аграрії не поспішають зі страхуванням урожаю • Як втримати ціну на хліб в Луганську • Янукович знову наступив на граблі квот? • Чи звільнить прем’єр аграрний блок міністрів? • Уряд чи природа: що вплинуло на ціну хліба? • Дніпропетровський хліб подорожчав на 20% • Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання? • Хлібна криза • "Київхліб" пропонує підвищити ціни на соціальні види хліба на 20-25 копійок за буханець • Віктор Ющенко закликає Кабмін допомогти аграріям, які постраждали від посухи • Сію-посіваю. Якими є після спеки види на врожай?
XS
SM
MD
LG