Доступність посилання

ТОП новини

Обстановка на місці техногенної катастрофи у Львівській області залишається стабільною


Про це Радіо Свобода повідомив заступник начальника прес-служби Львівського управління МНС Віталій Туровцев: «Провели невідкладні заходи з недопущення повторного загоряння хімічної речовини. Медичні працівники здійснили подворовий обхід трьох районів... Гранично допустима концентрація ГТК не перевищує норми». Напередодні в Буському районі Львівської області зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн товарного потягу, в яких із Казахстану до Польщі перевозили жовтий фосфор. Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що держава повинна забезпечити виплату компенсацій постраждалим від техногенної катастрофи на Львівщині.


Протягом ночі в епіцентрі аварії траплялись займання фосфору, які одразу ліквідовували.

Про це Радіо Свобода повідомив заступник начальника прес-служби Львівського управління МНС Віталій Туровцев: «Провели невідкладні заходи з недопущення повторного загоряння хімічної речовини. Медичні працівники здійснили подворовий обхід трьох районів, зокрема Буського, Бродовського, Радехівського. Відповідно, у Буському районі 15 населених пунктів, у Бродовському 18 і в Радехівському 34. Всього обстежили близько 5 тисяч осіб. Мобільні працівники лабораторії санепідемстанції і ветеринарної медицини області провели відбір води, ґрунту і також рослин. Проведені аналізи ґрунту також в районі надзвичайної ситуації. Гранично допустима концентрація ГТК не перевищує норми».

За словами Віталія Туровцева, за вчорашній день здійснили евакуацію близько 200 осіб. Всього з моменту виникнення надзвичайної ситуації евакуйовані 980 осіб.

Тим часом Міністерство охорони навколишнього природного середовища України повідомило, що концентрація фосфорного ангідриду в повітрі в районі населених пунктів Ангелівка і Лісове на Львівщині перевищує норму у 23 рази. Дані отримані за результатами моніторингу довкілля в зоні техногенної катастрофи у Буському районі Львівської області.

Станом на 8 годину забруднення ґрунтів та поверхневих вод не зафіксували.

Фосфорний ангідрид застосовується як компонент для виготовлення фосфатного скла, як каталізатор, а також для видалення води з газів і рідин.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що держава повинна забезпечити виплату компенсацій постраждалим від техногенної катастрофи на Львівщині.

Під час засідання уряду Янукович наголосив, що може бути заподіяний збиток сільськогосподарським угіддям та худобі, які перебувають як у приватній, так і у колективній власності.

Голова Уряду зазначив, що вже почалося перерахування коштів з резервного фонду Кабміну.

Також Віктор Янукович наголосив, що ще рано говорити про винуватців аварії.

Позавчора в Буському районі Львівської області зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн товарного потягу, в яких із Казахстану до Польщі перевозили жовтий фосфор.

Під час пожежі утворилась хмара з продуктів горіння. Зона її ураження, за повідомленням МНС, становить близько 90 квадратних кілометрів, в ній проживає майже 11 тисяч людей.

За останніми даними, шпиталізували 17 людей з наслідками ураження фосфором. Четверо з них перебувають у реанімації, один у важкому стані. Переважно це ліквідатори пожежі.

Всього по допомогу до лікарів звернулося близько 70 осіб.

З району аварії евакуювали майже тисячу мешканців прилеглих сіл.

Сьогодні на місце катастрофи прибули казахські фахівці для спільної розробки плану дезактивації постраждалої території.

За фактом аварії порушили кримінальну справу.

Смертельна доза жовтого фосфору становить десяту частину грама.

Матеріали до теми:

• Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині • Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом залізничної аварії на Львівщині, через яку горіли цистерни з отруйним фосфором; можливість диверсії виключають • Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором в результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім Міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним
XS
SM
MD
LG