Доступність посилання

ТОП новини

«Фосфорна» аварія на Львівщині. «Люди хочуть, щоб була скрупульозна і незалежна експертиза...»


Надія Яремчук 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кількість постраждалих на Львівщині росте. Медики встановлюють попередній діагноз. Міністр із надзвичайних справ Нестор Шуфрич запевняє, що небезпека зникає. Новий етап ліквідації катастрофи – підняття непошкоджених цистерн з жовтим фосфором.

Кількість госпіталізованих осіб, які постраждали внаслідок аварії потяга на Львівщині, зростає, повідомляє Міністерство охорони здоров’я. На лікарняних ліжках уже 145 осіб, з них 43 дитини. Попередній діагноз – отруєння парами горiння фосфору.

Заяви чиновників не викликають повної довіри

Паніка населення спадає, але заяви з боку чиновників не викликають повної довіри у населення. Редактор Буського радіо Леся Дацко зазначила: «Люди хочуть, щоб була скрупульозна і незалежна експертиза. Джерела інформації різні, але наскільки інформація різна, то навіть на здоровий і тверезий глузд її не сприймеш однозначно».

Загрози навколишньому середовищу на Львівщині вже немає – заявив міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, який сьогодні відвідав місце катастрофи. Тим часом розпочався новий етап ліквідації наслідків катастрофи, який передбачає підняття непошкоджених цистерн із жовтим фосфором та очищення навколишнього середовища.

Нестор Шуфрич: «Пошкоджені цистерни будуть відремонтовані на місці. Вже прибули відповідні спеціалізовані загони залізничні. Піною і водою весь час поливаються цистерни, в яких можуть бути пробоїни з відповідною речовиною, а після того, як вона буде герметизована, така небезпека зникає».

Про заходи з ліквідації аварії йтиметься на засіданні РНБО

Президент Віктор Ющенко сьогодні назвав неприпустимими спроби уряду приховати реальнi наслiдки аварiї. Завтра Ющенко у Криму в Лівадійському палаці скликає засідання РНБО. На засідання, серед іншого, планують заслухати інформацію уряду стосовно ліквідації аварії.

У понеділок 16 липня в Буському районі Львівської області на залізничному перегоні Красне-Броди біля станції Ожидів сталася аварія вантажного потягу: перевернулися 15 цистерн із жовтим фосфором. 6 із них загорілися. Випари утворили отруйну хмару. У зону ураження попали 14 сіл Львівщини.

Матеріали до теми:

• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб • Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти • Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині? • Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом • Людський аспект техногенної аварії на Львівщині
XS
SM
MD
LG