Доступність посилання

ТОП новини

Загадки львівської трагедії


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Сергій Курикін
(Ukrinform)
Володимир Борейко
(Ukrinform)
Гості Свободи: Сергій Курикін - народний депутат України 3 скликання, міністр екології 2001-2002 р.р.; Володимир Борейко - директор Київського еколого-культурного центру; Дмитро Скрильников - адвокат громадської організації "Бюро екологічних досліджень" (телефоном зі Львова)

Зиновій Фрис: Панове, скажіть, будь ласка, на п’ятий день аварії на Львівщині особисто для вас ще багато залишається загадок?

Пане Скрильников, яка для Вас найбільша загадка цієї біди?

Дмитро Скрильников: Найбільша загадка – це те, що, по-перше, скажемо так, державні чиновники міняють свої вислови практично протягом дня. Якщо вранці кажуть, що є перевищення, то ввечері кажуть, що воду можна пити, що можна продукти вживати.

Кузьмук, наприклад, заявив про те, що аварія практично масштабів Чорнобильської, а на вечір чи на наступний день просто вже готовий пити воду і їсти огірки.

Ні, він не був готовий. Я бачив фотографії, де він їсть огірки і п’є воду.

Дмитро Скрильников: Скажемо так, що в таких концентраціях і в даній ситуації це, можливо, не так уже й причинено шкоди, а з іншого боку, як на мене, дуже прикро, що катастрофу перетворили в політичне, а може, в інше шоу.

Я зараз прочитав новину, що катастрофу вже відвідала Руслана, скажемо так, намагаючись створити з реальної надзвичайної ситуації... використати її в політичних цілях.

Це ще більше збільшує недовіру мешканців до тих даних і до тієї інформації, яка зараз подається.

Пане Курикін, а може, ніяких загадок немає? Сергій Курикін: Я думаю, що є просто певний поспіх і неузгодженість дій різних відомств. От, скажімо, зараз я почув з новин, що пан Азаров сказав, що масштаби катастрофи є не такими великими, як вважалося.

Я вважаю, що на сьогоднішній день взагалі не можна робити висновку про масштаб катастрофи. Сьогодні кожне відомство займається своєю справою. Сьогодні транспортники і МНС ліквідують наслідки, мають знешкодити цей фосфор, вивезти ці цистерни і так далі. Лікарі, зрозуміло, стежать за здоров’ям потерпілих і надають їм допомогу.

У мене виникає запитання, де Міністерство охорони навколишнього середовища? Бо Міністерство охорони навколишнього середовища не має підрозділів, які мали б там щось ліквідовувати. Але воно має своїм обов’язком контролювати стан навколишнього середовища.

Сьогодні поки транспортники і МНСники ліквідують безпосередні наслідки аварії, фахівці Міністерства екології, бажано з представниками санітарних епідеміологічних служб мали б робити по всьому регіону заміри з тим, щоб сформувати картину, так би мовити, мапу забруднення.

На підставі цієї мапи міг би і Прем’єр-міністр, і Президент, і всі інші посадові особи, наші керівники, чільники могли б робити висновки про те, якими є масштаби катастрофи. Доки конкретної інформації немає, говорити про це не можна.

Я думаю, що було б відкрито, демократично, це відповідало б духові демократії, результати цих замирювань подати в пресі, щоб кожна людина бачила, що в його рідному селі зафіксовані такі-то показники, і під цим стоїть підпис відповідного санітарного лікаря і відповідного фахівця Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Тоді я думаю, ми звільнилися б від чуток, тоді було б і адекватні рішення приймати значно легше.

Пане Борейко, це Ви через пару днів, а може, і на другий день після аварії на Львівщині, заявили: “Людей необхідно евакуювати негайно - удару буде завдано перш за все по органах дихання і не можна виключати паралічу нервової системи. Люди нахапаються отруєного повітря, обпалять легені і одержать параліч, як трапляється внаслідок дії армійських отруйних газів”.

Ви і зараз переконані в тому, що людей треба евакуювати?


Володимир Борейко: Так само.

Як еколог я хочу сказати, що фосфор – це не якась там шкідлива речовина, як, скажемо, тютюн чи горілка. Це отрута. Причому страшна дуже отрута! І ангідрид фосфору, і фосфат кальцію, і фосфорна кислота, які зараз створилися там, то вони теж отрута.

Добре, які ще у Вас аргументи на користь того, що людей треба евакуювати?

Ви ж розумієте, що це не так просто, бо це села. Це не міста, де з квартири здійнявся і кудись собі виїхав, це ж господарство: корови, свині, телята, кури...

Чому Ви вважаєте, що треба евакуювати? Ваші конкретні аргументи?


Володимир Борейко: Ви знаєте, у 1990 роках я теж працював в Міністерстві охорони навколишнього природного середовища. Ми розслідували дуже багато фактів, коли чи куріпки, чи лосі, чи олені отруювалися фосфорними добривами. А у фосфорних добривах цього фосфору дуже мала концентрація, але великі звірі загинули. А тут чистий фосфор, жовтий фосфор вийшов і зараз є в навколишньому природному середовищі.

З якої саме території Ви хотіли б, щоб евакуювали людей? З отих найближчих сіл?

Володимир Борейко: Я вважаю так, що з найближчих сіл, то це безперечно. Але справа в тому, що є ґрунтові води, які теж можуть бути під загрозою отруєння.

Я хвилююся ось чому: наочну загрозу ліквідують, а моніторинг робити ніхто не буде. І десь, не зараз, не завтра, а десь через 2-3 роки ця фосфорна кислота дійде до криниць, і буде проблема для місцевих жителів.

Панове, після цієї аварії різні гілки влади почали таке змагання у звинуваченнях одне одного. Практично лише сьогодні, на п’ятий день видно якусь узгодженість у діях.

Чи нормально політизувати подібні трагедії, пане Курикін?


Сергій Курикін: Ні, звичайно, це просто неприпустимо, використовувати цю трагедію, бо це дійсно може бути трагедією, наскільки мені відомо, шпиталізовано вже 164 особи, їхнє життя під загрозою. Маніпулювати такими речами просто неможливо. Тим паче, що причини цієї аварії чітко не встановлені.

Я думаю, що якщо виявиться, що відіграв свою роль людський фактор, то я думаю, що люди, які були винуватцями цієї катастрофи, очевидно, вони будуть прихильниками різних політичних сил, а може, взагалі безпартійними, тому зараз робити якісь політичні висновки і звинувачувати когось у компетентності чи не в компетентності, очевидно, недоречно.

Я дещо хотів би додати до того питання, яке ставили пану Борейку відносно того, які є підстави для евакуації.

Я думаю, що підставою є те, що на рейках залишаються цистерни з фосфором. Ці цистерни ще мають якимось чином перевезти в інше місце...

І деякі з них пошкоджені.

Сергій Курикін: Так, пошкоджені. Крім того, немає... Я не хочу наврочити, звичайно, але немає ніякої гарантії того, що під час транспортування або повернення на рейки ці цистерни не будуть пошкоджені.

Тобто, на той період, коли залишається реальна можливість викиду чергової порції фосфору в навколишнє середовище, звичайно, мешканців прилеглих сіл вартувало б евакуювати, принаймні, на час ведення цих робіт.

А що стосується худоби і всього іншого, то я думаю, що все-таки якісь армійські підрозділи, можливо, підрозділи МНС могли б взяти на себе функцію охорони цих садиб. Я вже не кажу про міліцію, зрозуміло, про тих, хто має цим займатися.

Тобто, політизувати це неприпустимо. Ми повинні розуміти, що ця аварія могла б трапитися за будь-якої влади, за будь-яких посадових осіб.

Очевидно, треба говорити про інше. Треба просто під іншим кутом зору сьогодні подивитися на ті переваги України як транзитної держави, про які ми стільки говоримо.

Ми радіємо з того, що ми так вигідно розташовані, що через нас пролягають транспортні коридори. Давайте прокладати нові транспортні коридори, давайте на цьому заробляти... Давайте на цьому заробляти, але тільки в тому випадку, коли ми спроможні гарантувати відповідний рівень екологічної безпеки. Очевидно, щоб подібних речей не траплялося, давайте просто відмовлятися від транспортування таких вантажів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG