Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко у суботу відвідав свято лемкіської культури у Польщі


У лемківському селі Ждиня у південно-східній Польщі глава Української держави також вшанував пам''ять жертв операції «Вісла» – депортації українського населення Лемківщини, Підляшшя, Холмщини, Надсяння, що її провів у 1947 році уряд комуністичної Польщі.

У лемківському селі Ждиня у південно-східній Польщі глава Української держави вшанував пам''ять жертв операції «Вісла» – депортації українського населення Лемківщини, Підляшшя, Холмщини, Надсяння, що її провів у 1947 році уряд комуністичної Польщі.

Віктор Ющенко взяв участь в панахиді біля пам''ятника жертвам операції «Вісла». Панахиду відправив новосанчівсько-перемиський владика Православної Церкви Адам.

Президент України відвідав і 25-й фестиваль «Лемківська ватра» у селі Ждиня. Віктор Ющенко разом із керівником президентської адміністрації президента Польщі Єльжбєтою Якуб''як символчно вдарили у «Дзвін миру». Цей дзвін – символ примирення, який має запобігати появі можливих тоталітарних режимів у майбутньому. Дзвін освятив вроцлавсько-гданський владика Української Греко-Католицької Церкви Володимир Ющак.

Жителів колишнього лемківського села Ждиня (регіон Малопольща, 100 кілометрів від Кракова) польська комуністична влада депортувала у 1947 на північ та захід Польщі. Цього року минають 60-ті роковини акції «Вісла».

Щоб згадувати про культуру предків, які жили на цих землях, та говорити про майбутнє, щороку на «Лемківську ватру» прибувають лемки із цілого світу. Протягом трьох днів біля палаючої символічної ватри вони беруть участь у концертах ансамблів із Польщі, України, Словаччини, Сербії та Угорщини. На час свята на «Ватряному полі» виростає наметове містечко.

Президент Віктор Ющенко перебував у Польщі разом зі своєю родиною з одноденним неофіційним візитом.

Із Польщі у суботу ввечері глава держави вирушив вже із робочим візитом до Німеччини.
XS
SM
MD
LG