Доступність посилання

ТОП новини

На дострокових парламентських виборах у Туреччині перемогла нині владна Партія справедливості і розвитку


Прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган пообіцяв продовжувати економічні і демократичні реформи і працювати для об’єднання нації.


Прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган пообіцяв продовжувати економічні і демократичні реформи і працювати для об’єднання нації.

Він також заявив, що запропонує новий, більш ліберальний варіант Конституції, боротиметься із безробіттям і виступатиме за вступ Туреччини до Євросоюзу.

"Ми послідовно продовжимо працювати заради членства в Євросоюзі згідно із цілями нашої республіки. Інтереси нашої держави і прагнення кращого життя завжди будуть нашим керівним принципом і нашою метою", – заявив турецький прем’єр.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу привітав Ердогана з перемогою його партії і нагадав про обіцянку зміцнювати зв’язки з ЄС.

Опозиція під час передвиборної кампанії звинувачувала Партію справедливості і розвитку у намірах ісламізувати загалом традиційно світську турецьку державу.

Під час вчорашнього голосування Партія справедливості і розвитку отримала понад 45 відсотків голосів – це понад половина, 339 із 550, місць у парламенті.

Окрім неї, лише дві партії подолали 10-відсотковий прохідний бар’єр – опозиційна Республіканська народна партія, яка отримала трохи менше від чверті парламентських місць, і націоналістська Партія націоналістичного руху.

Також місця у парламенті отримали кілька незалежних кандидатів від курдів.

Дострокові парламентські вибори в Туреччині скликав прем’єр-міністр для подолання політичної кризи, яка виникла через небажання опозиції обирати новим президентом кандидата-ісламіста.

За турецьким законодавством участь у виборах є обов’язковою, і вони відбулися за високої активності виборців.

У виборах взяли участь 14 політичних партій.

За даними Центрвиборчкому Туреччини, в списки для голосування були внесені 42 з половиною мільйони громадян 75-мільйонної країни, для яких були відкриті понад 158 тисяч виборчих дільниць у 85 виборчих округах.
XS
SM
MD
LG