Доступність посилання

ТОП новини

Колишній командувач Чорноморського флоту «не ставить під сумнів», що Севастополь залишиться «головною базою» російського флоту і після 2017 року


«Чорноморський флот пробуде в Севастополі стільки, скільки це буде необхідно для Росії», – вважає адмірал Іґор Касатонов.

«Чорноморський флот пробуде в Севастополі стільки, скільки це буде необхідно для Росії», – вважає адмірал Іґор Касатонов.

Нинішній договір, який збігає 2017 року, про оренду Росією місця в Україні, в першу чергу в Севастополі для основної бази свого флоту, «або продовжать, або переукладуть на новий, іще триваліший термін», сказав адмірал в інтерв’ю російській газеті «Новиє Ізвестія».

Касатонов командував Чорноморським флотом, у ті часи радянським, а потім об’єднаним українсько-російським, у 1991–1992 роках, а з 1992 до 1999 року був першим заступником головнокомандувача всього Військово-морського флоту Росії.

За двосторонніми угодами між Україною і Росією 1997 року тодішній Чорноморський флот поділили на Військово-морські сили України і Чорноморський флот Російської Федерації.

Останній отримав право на тимчасове, до 2017 року, перебування на території України, в основній базі в Севастополі і ще в кількох пунктах базування і місцях дислокації.

Українські урядовці неодноразово заявляли, що держава не має наміру продовжувати чинність цих угод.
XS
SM
MD
LG