Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Туреччини обіцяє продовжити реформи після перемоги на дочасних виборах


Лідер владної Партії справедливості і розвитку Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що перетворить країну на сучасну демократію.

Лідер владної Партії справедливості і розвитку Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що перетворить країну на сучасну демократію.

Ця партія ісламістського спрямування здобула понад 46 відсотків голосів у недільних виборах – більш як удвічі більше від найближчого суперника. Відтак вона отримає 340 із 550 місць у парламенті.

Ердоган також обіцяв зберегти світські традиції турецької держави і продовжити зусилля, спрямовані на її вступ до Європейського Союзу.

Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу привітав Ердогана з перемогою, але наголосив на його зобов’язаннях дотримуватися тісних зв’язків із ЄС.

А Комісар ЄС із розширення Оллі Рен у своєму вітанні наголошував на необхідності для майбутнього уряду знову взятися за юридичні й економічні реформи «з усією відданістю і з конкретними результатами».

Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвид Міллібанд у свою чергу закликав Євросоюз «простягнути руку» новому урядові Туреччини.

У США речник Білого Дому привітав Туреччину, яка є важливим союзником Вашинґтона, з «вільними і чесними виборами».

А Ватикан заявив, що результат виборів є «найкращим результатом для Європи і для християнських церков».

Дочасні вибори Ердоган скликав через політичну кризу навколо кандидатури від його партії ісламістського спрямування на Президента країни. Опозиційні світські партії і впливові військові кола заявляли, що світський характер держави може опинитися під загрозою.
XS
SM
MD
LG