Доступність посилання

ТОП новини

Президент Болгарії помилував п’ятьох болгарських медсестер і лікаря-палестинця, які прибули до Софії з Лівії, де їх звинувачували в зараженні дітей СНІДом


Частиною угоди між ЄС і Лівією про видачу засуджених є втілення в життя поліпшеної системи надання допомоги дітям – жертвам СНІДу в Лівії.

«Керуючись твердим переконанням у невині болгарських громадян, звинувачених у Лівії, користуючись можливістю, наданою Конституцією, Президент Республіки Болгарія підписав указ щодо помилування болгарських медиків та забезпечення їхнього звільнення», – повідомив міністр закордонних справ Болгарії Івайло Калфін.

Кілька тижнів тому Болгарія надала лікареві з Палестини своє громадянство.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що частиною угоди між ЄС і Лівією про видачу засуджених є втілення в життя поліпшеної системи надання допомоги дітям – жертвам СНІДу в Лівії.

«Я хочу підтвердити наше зобов’язання робити все можливе для того, щоб допомогти цим дітям та їхнім сім’ям отримати кращу медичну допомогу. Наші серця линуть до всіх, кого зачепила ця страшна хвороба», – сказав Баррозу.

Але за звільнення шести медпрацівників, ув’язнених у Лівії, ані Франція, ані Євросоюз не платили, заявив Президент Франції Ніколя Саркозі.

Напередодні лівійські урядовці стверджували, що частину коштів із загальної суми в 460 мільйонів доларів на відшкодування родинам потерпілих від зараження СНІДом надали Євросоюз і окремі європейські країни.

Отримавши це грошове відшкодування, родини потерпілих підписали відмову домагатися кари смерті для засуджених медпрацівників.

Болгарських медсестер і палестинського лікаря визнали в Лівії винними в навмисному зараженні понад 400 дітей вірусом імунодефіциту людини і засудили до страти.

Вони пробули в лівійській в’язниці 8 років.

Минулого тижня після того, як родини потерпілих отримали відшкодування, вирок смерті замінили на довічне ув’язнення.

Нині Тріполі видав болгарських громадян Софії. Про це від вихідних домовлялися в Лівії комісар ЄС із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер і дружина французького Президента Сесілія Саркозі.

Медики не визнавали своєї вини. Експерти вважають, що справжньою причиною зараження дітей стали не дії засуджених медиків, а антисанітарія й брак гігієни в лівійських лікарнях.
XS
SM
MD
LG