Доступність посилання

ТОП новини

Лікарі, вчені та учителі — найпрестижніші професії у Чехії


Оксана Пеленська Прага, 24 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У конкурсі найпрестижніших професій у Чеській Республіці програли політики, міністри і підприємці, натомість найбільшу шану сучасників дістали лікарі, вчені й учителі. Такими є результати останнього соціологічного опитування, яке провели чеські фахівці.

Центр вивчення громадської думки Соціологічного інституту чеської Академії наук вже кілька років вивчає престиж обраних чехами професій. Мета – не тільки знати, які професії найпрестижніші, але передусім знайти відповідь на запитання, чому нинішній випускник гімназії обирає професію, скажімо, столяра, а не йде вчитись на банківського урядовця.

Результати останнього, червневого опитування такі: перші три найпрестижніші професії у чехів — лікарі, вчені та викладачі вищих навчальних закладів. Відразу за ними до першої найшанованішої «десятки» увійшли вчителі середніх шкіл, програмісти, проектанти і сільські фермери. Останні місця серед 26 професій зайняли прибиральниці, депутати і продавці.

Політики зовсім укінці

На думку авторки програми, соціолога Маркети Шкодової, на результати опитування значний вплив має політична ситуація в країні і загальне ставлення чехів до політики. «Велика частина суспільства вже тривалий час не має великої довіри, наприклад, до парламенту чи до уряду Чеської Республіки. І це відбилось у сходинках престижу», — каже Шкодова.

Як вказують дані соціологічного опитування, в останні роки намітилась загальна тенденція ставлення чехів до професій. В їхніх очах виграють передусім ті фахівці, які виконують конкретну роботу, що вимагає високої кваліфікації. Через те вже кілька років поспіль чехи висловлюють більше довіри до професії лікаря і шкільного вчителя, ніж, скажімо, банківського урядовця. На 15-ій сходинці престижу опинився бухгалтер, а міністр — ще на дві сходинки нижче. І в цілому в порівнянні з минулими роками інтерес чехів до міністерського крісла впав. Серед професій, престиж яких падає, також депутати парламенту і голови міських рад. І навпаки, зросла вага і престиж таких професій, як поліцейський, професійний військовик і суддя.
XS
SM
MD
LG