Доступність посилання

ТОП новини

Європа активніше боротиметься з осередками радикальних ісламістів


Наталка Кудрик Рим, 24 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії розслідують діяльність трьох мусульманських священиків, котрі, за даними слідчих, у стінах мечеті влаштували школу тероризму. Викриття подібної організації засвідчило факт використання мечеті задля терористичних цілей, заявив міністр внутрішніх справ Джуліано Амато. Місцеві мусульмани не вірять в обвинувачення поліції. Цей факт вкотре спонукає Брюссель посилити контроль над діяльністю ісламських релігійних організацій на території Євросоюзу.

Невеличка мечеть на околиці міста Перуджа, що в центральній частині Італії, вважається духовним прихистком для однієї тисячі мусульман – мешканців району. Тепер вони збентежені і не хочуть вірити у те, що у їхньому священному домі виявила поліція. Численні відеофільми про опанування зброєю, інструкції для керування лайнером «Boeing 747» та приведення у дію вибухових пристроїв у людних місцях. У кімнаті імама знайшли хімічну речовину, придатну для створення вибухівки. Правоохоронці впевнені, що викрили осередок ісламських екстремістів, котрий очолював 41-літній імам Мустафа ель Коркі, уродженець Марокко. Його арештували разом з двома співвітчизниками.

Серед матеріалів прокуратури є записи настанов згаданого імама до дітей. «Ви, діти-мусульмани, є вищими від дітей-християн. У судний день ви потрапите до раю, а християни відійдуть у пекло і згорять у ньому», - мовиться у його повчанні, котре наводить газета «La Repubblica».

Італія – притулок для терористів?

Навчальні посібники з тероризму чи підготовка теракту в Італії або в іншій європейській країні? Обидві версії у стадії розслідування. За останні роки в Італії викрили понад 200 терористичних осередків, пов’язаних з міжнародними терористичними організаціями. Найбільші радикальні угруповання виявлені на півночі Апеннін. На думку оглядачів, Італія стала своєрідним притулком для терористів, котрі втікають від переслідувань з інших країн. Декотрі звинувачують італійський уряд у надто приязному ставленні до релігійних мусульманських організацій.

Віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні повідомив, що у вересні Брюссель оголосить нові плани з протидії поширення радикальних угруповань у Європі. Будуть запропоновані засоби покарання для тих, хто спонукає до скоєння терористичних актів, а також буде підготовлений реєстр усіх мечетей на території Європи. Йдеться тут, зокрема, про функціонування та фінансування мечеті, про те, які канали їх підтримують і які наслідки того, коли за стінами храму ховаються терористи, наголошує Фраттіні.

На Апеннінах проживає майже 1 мільйон мусульман. На сьогодні там діють приблизно 700 мечетей, але діяльність багатьох залишається малопрозорою. У лавах правої опозиції лунають голоси призупинити фінансову допомогу ісламським центрам. Лідери мусульманських організацій закликають проводити курси і видавати священикам офіційні дозволи на діяльність, щоб уникнути появу імамів-самоучок, як це сталося у Перуджі.
XS
SM
MD
LG