Доступність посилання

ТОП новини

Міністр економіки називає «досить позитивними» попередні висновки Робочої групи щодо вступу України до СОТ, яка так і не затвердила звіт про цей вступ


Як сказав Анатолій Кінах на брифінгу в вівторок, він чекає на повну інформацію про результати засідання через два дні. А керівник української делегації, заступник міністра економіки Валерій П’ятницький назвав це засідання «дуже плідним». Зустріч експертів Робочої групи відбулася в понеділок у Женеві. Робоча група не затвердила останню наразі, вже шосту версію доповіді, яка мала визначити умови вступу України до Світової організації торгівлі. Проте, за словами П’ятницького, Україна, як і раніше, все-таки сподівається завершити процес приєднання до СОТ до кінця цього року.


Як сказав Анатолій Кінах на брифінгу в вівторок, він чекає на повну інформацію про результати засідання через два дні.

А керівник української делегації, заступник міністра економіки Валерій П’ятницький назвав це засідання «дуже плідним».

Зустріч експертів Робочої групи відбулася в понеділок у Женеві. Робоча група не затвердила останню наразі версію доповіді, яка мала визначити умови вступу України до Світової організації торгівлі.

Це була вже шоста редакція доповіді, і Україна сподівалася, що вона й стане остаточною.

Тепер Україна буде повинна внести до документа необхідні поправки і подати на розгляд Робочої групи нову, сьому версію доповіді, повідомило російське агентство «РІА Новості» з посиланням на Секретаріат СОТ.

За словами ж П’ятницького, узгоджені практично всі формулювання в проекті Звіту Робочої групи, решта – внести відповідні зміни в текст – це технічна робота Секретаріату СОТ.

Члени Робочої групи попередньо домовилися знов зустрітися в перші половині жовтня і, ймовірно, цього разу таки остаточно затвердити звіт, сподівається голова української делегації.

Зокрема, наразі вступові України в СОТ суттєво перешкоджає досі не підписаний протокол про доступ до ринків із Киргизстаном. На думку української делегації, це питання «давно вже перейшло з економічної в політичну площину».

У вівторок у Женеві відбувалася й двостороння зустріч українських представників із делегацією Євросоюзу, який на переговорах про СОТ виступає як єдина сторона. Інформації про цю зустріч іще немає.

Делегація України вважає «безпідставними» дві вимоги ЄС: скасувати експортні мита з огляду на майбутню угоду про вільну торгівлю й виокремити енергоносії в зобов’язанні про вільний транзит товарів.

Позицію України з обох питань у повідомленні української делегації називають «цілком конструктивною»: Україна готова обговорювати скасування експортних мит у рамках окремих переговорів про вільну торгівлю, а енергоносії нині готова вважати тільки звичайним товаром, а виокремлювати їх лише разом із усіма іншими членами СОТ, коли будуть укладені відповідні угоди.

При цьому Україна визнає, що й її урядові лишається ще багато роботи: до жовтня треба ухвалити низку нормативно-правових актів для впровадження чинних «сотівських» законів, а, можливо, й підготувати ще деякі законопроекти.

Проте, за словами П’ятницького, Україна, як і раніше, все-таки сподівається завершити процес приєднання до СОТ до кінця цього року.
XS
SM
MD
LG