Доступність посилання

ТОП новини

Болгарських медиків у Лівії врятували гроші Європейського Союзу


Василь Зілгалов Прага, 24 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Світова громадськість вимагало цього 7 років. І ось французький літак з 5 болгарськими медсестрами і палестинським лікарем у вівторок прилетів з Лівії до болгарської столиці Софії. Повернення болгарських медсестер, яких Лівія обвинувачувала у свідомому зараженні понад 400 лівійських дітей вірусом Віл-інфекції, стало можливим після домовленості між ЄС та Тріполі.

Медсестри Крістіана Валчева, Нася Ненова, Валентіна Сірополо, Валя Червеняшка, Снєжана Дімітрова і лікар-палестинець Ашраф Ахмад Джума, яких лівійський суд спершу засудив до кари смерті, а потім до довічного ув’язнення, прибули до Софії разом із першою леді Франції Сесілією Саркозі і комісаром ЄС із закордонних справ Бенітою Ферреро-Вальднер. Медсестри, що потрапили до в’язниці у Лівії ще 1999 року, завжди наполягали на своїй невинності і твердили що їхні зізнання щодо ніби-то навмисного зараження лівійських дітей вірусом ВІЛ-інфекції були вибиті тортурами.

Головну роль відіграв ЄС

Медсестра Снєжана Дімітрова прибувши на Софійське летовище сказала, що вона жила задля цієї миті і нарешті вона настала. «Я ніколи не визнавала смертного вироку. Він був не для мене. І тепер я щаслива», – сказала Дімітрова.

Болгарський прем’єр Серґєй Станішев назвав випробовування медсестер і лікаря з Палестини страхіттям і підкреслив, що все це вже в минулому. Головне, що вони вдома, в безпеці.

Президент Болгарії Ґеорґій Парванов підписав указ про помилування медсестер і палестинського лікаря, якому надав також болгарське громадянство. Завершення цієї справи стало можливим після інтенсивних переговорів між ЄС та Лівією, деталі яких до сьогодні не зовсім зрозумілі. Керівництво ЄС повідомило лише, що щасливий фінал став можливим після досягнення домовленостей про допомогу медичним закладам Лівії з боку Брюсселя. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу сказав, що цей момент є великим полегшенням для Європи. «Я хочу передати послання солідарності і дружби болгарському народові, всім громадянам Європейського Союзу, з якими ми сьогодні відчуваємо особливе щасливе єднання», – сказав Баррозу.

Платили, чи ні?

Хоча президент Франції Ніколя Саркозі наголосив, що ані Європа, ані Франція не платили ніяких грошей Лівії, та все ж лівійський міністр закордонних справ Абдурахман Шальгам сказав у вівторок, що ЄС і Франція все ж внесли свій вклад в компенсації для родин дітей, які постраждали від СНІДу, і вони отримали по одному мільйону доларів США із спеціального Фонду для розвитку медицини в Бенгазі, де й раніше працювали обвинувачені медсестри та лікар. Пізніше, на прес-конференції в Брюсселі, комісар ЄС Беніта Ферреро-Вальднер все ж сказала про виділені для родин постраждалих лівійців кошти.

За свідченнями міжнародних експертів 56 дітей у лікарні Бенгазі були зараженні ВІЛ- інфекцією ще до прибуття болгарського медперсоналу і найвірогіднішою причиною зараження всіх дітей була, на думку цих експертів, антисанітарія в лівійських лікарнях.
XS
SM
MD
LG