Доступність посилання

ТОП новини

Урядова таємниця і бойкот комуністів. Як відзначатимуть у Криму 75-ту річницю Голодомору в Україні


Володимир Притула Сімферополь, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кримський республіканський комітет Компартії України звинуватив главу уряду автономії, до складу якого входять і кримські комуністи, у фальсифікації. Під тиском лівих, урядовці відмовилися учора від розгляду на засіданні Ради міністрів АРК питання про відзначення чергової річниці Голодомору. Але сьогодні стало відомо, що це рішення начебто таки було ухвалене.

«Уряд Віктора Плакиди злякався!» – під такою назвою вийшло перше інформаційне повідомлення прес-служби Кримського рескому КПУ про те, що уряд Криму без будь-яких пояснень відмовився розглядати на вчорашньому засіданні заплановане питання «Про проведення в АРК заходів, пов’язаних із 75-ю річницею Голодомору 1932-33 років в Україні». Злякався – бо два десятки прихильників КПУ провели пікет під стінами Ради міністрів автономії проти відзначення цього скорботного ювілею в Криму, звинувативши «регіоналів» у підіграванні Президенту Ющенку та американцям.

Комуністи атакують кримського прем’єра. Наразі інформаційно

Але сьогодні ж наспіло нове повідомлення: «Голова кримського уряду Плакида – фальсифікатор районного масштабу!». Прес-служба кримської парторганізації КПУ звинуватила прем’єр-міністра автономії у тому, що він «ледь не на підвіконні без потрібного кворуму затвердив проект проамериканського виробництва».



За роз’ясненнями, чи ухвалювала Рада міністрів Криму таємне рішення про заходи щодо вшанування жертв Голодомору, Радіо Свобода звернулося до урядової прес-служби. Спершу прес-секретар кримського прем’єра Оксана Савенкова сказала: «Чесно кажучи, у мене немає такої інформації, бо, якщо ж і проходили якісь потім наради, то я на них не була, можливо, вони були закриті. А що ж до постанови про Голодомор, то справді там не ухвалювали таке рішення».

Але згодом Оксана Савенкова перетелефонувала і повідомила, що рішення з проблеми відзначення річниці Голодомору таки ухвалили: «Воно пройшло увечері, там був велика перерва. Тож Рада міністрів АРК ухвалила таке рішення», – заявила прес-секретар кримського прем’єра. І також стало відомо, що члени уряду-комуністи не тільки не голосували за цю постанову, але й відмовилися увійти до складу відповідного оргкомітету.



«І вашим, і нашим»?

Неоднозначно дії кримського уряду оцінили і представники опозиції. Керівник республіканської організації УНП Олег Фомушкін посилається на політичну ситуацію в регіоні.

Олег Фомушкін: «Впливає, з одного боку, виборча кампанія, хочеться загравати з виборцями, а з іншого – хитається крісло під прем’єр-міністром Криму, якого Президент може усунути. І тому він і нашим, і вашим... З одного боку – уряд «за», а з іншого – рішення ухвалюється тихенько, щоб менше про це знали».

Поки що це рішення офіційно не оприлюднене, але стало відомо, що воно передбачає проведення «круглих столів», конференцій, уроків пам’яті, лекцій, лінійок, виставок, демонстрації тематичних фільмів – переважно у навчальних закладах. Втім, міністр освіти Криму, як комуніст, до складу оргкомітету зі вшанування пам’яті жертв Голодомору не увійшов.
XS
SM
MD
LG