Доступність посилання

ТОП новини

Південно-східна Європа потерпає від спеки і пожеж


Наталка Кудрик Рим, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У центрально-південній Італії другий день поспіль вирує «вогняне цунамі». Горять ліси у мальовничих місцевостях на Адріатичному, Тірренському та Іонічному узбережжях. На спустошених пляжах – обгорілі лежаки та автомобілі. Правоохоронні органи та пожежники вважають, що низка пожеж спричинена навмисними підпалами. Тисячі туристів і мешканців евакуюють з небезпечних зон.

У деяких регіонах Італії вогонь заблокував автошляхи, і люди, залишившись відрізаними на пляжах, у пошуках порятунку втікали у море. Серед них була і жінка у місті Пескічі, яка розповіла: «Ми залишалися у воді тривалий час. Ми обурені тим, що упродовж кількох годин не бачили жодних заходів з припинення вогню».

Люди нарікають на роботу рятувальних служб, яких доводилося чекати годинами. За словами потерпілих, вони спостерігали «сцени апокаліпсису». У паніці та метушні багато хто загубив родичів. Тепер за спеціальними телефонними номерами потерпілим допомагають знайти рідних.

Зареєстровано близько сотні спалахів пожеж

За даними департаменту цивільної оборони, внаслідок пожеж загинули 2 особи. Представник рятувальної служби повідомив: «Зареєстровано близько сотні спалахів пожеж, найбільше – у південних регіонах: Калабрія, Пулья, Кампанья; центральна зона – Лаціо та Абруццо – менш уражені вогнем. Сьогодні зранку ми відправили увесь транспорт на гасіння, залежно від того, де ситуація найкритичніша».

Пожежники стверджують, що причиною масових загорянь є навмисні підпали. Завдяки високій температурі, до 45 градусів, вогонь поширюється швидше. У південних регіонах, розповідають правоохоронці, підпали стали своєрідним бізнесом. У знищенні лісу в привабливих туристичних зонах зацікавлені деякі будівельні компанії. Це також вигідно і для браконьєрів, котрі очікують втечі лісової живності. За підозрою у підпалах кількох осіб уже затримали. За переконаннями деяких міністрів, ніщо саме по собі не загоряється, варто посилити кримінальну відповідальність за подібні злочини.

Суттєвого похолодання найближчим часом не очікують

Департамент цивільної оборони запевняє, що ситуація з пожежами критична, але контрольована. Туристична і сільськогосподарська галузь Італії підраховує численні збитки, завдані масовими пожежами.

Сьогодні у південних містах температура повітря дещо знизилася і сягає від 33 до 40 градусів. Але, за прогнозами синоптиків, суттєвого похолодання найближчим часом не очікується. За останні дні внаслідок спеки в Італії померло щонайменше 7 осіб.
XS
SM
MD
LG