Доступність посилання

ТОП новини

Корупція на польсько-українському кордоні


Єва Поштар Варшава, 26 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Правоохоронці у південно-східній Польщі змагаються з організованими злочинними групами, які за хабарі дозволяють без перешкод везти контрабанду через пункт перетину Медика-Шегині на польсько – українському кордоні. Чи вплинуть корупційні скандали на роботу пункту Медика-Шегині?

Пункт перетину Медика-Шегині на польсько-українському кордоні
(official site)
Перших трьох порушників затримали на кордоні у квітні цього року безпосередньо при здійсненні так званого «контрольного вручення хабаря». Подібні заходи передбачає польський кримінальний кодекс.

Від того часу польські правоохоронці затримали у Підкарпатському регіоні близько півсотні осіб, яких підозрюють у співпраці зі злочинним угрупованням на польсько-українському пункті кордонного перетину Медика-Шегині. Це, перш за все, митники, але також співробітники польської прикордонної служби та подорожуючі, які вручали хабарі за безперешкодне перевезення контрабанди.

До того ще минулого тижня правоохоронці затримали заступника мера міста Перемишля, якого підозрюють у отриманні хабарів за допомогу особам, що прагнули дістати посади у Бещадському відділенні Прикордонної служби.

Хабарі, великі і малі

Речник Окружньої прокуратури міста Перемишля Даміан Мірецький каже, що про масштаб проблеми на кордонному пункті у Медиці свідчить велика кількість осіб, яких, за останньою інформацією, підозрюють у корупції. « На мою думку, патологія великого масштабу»,— каже Мірецький.

Затриманим митникам інкримінують багаторазове отримання хабарів у розмірах від близько чотирьох до 400 євро. Серед затриманих є й керівник зміни у перемишльській митниці.

Даміан Мірецький розповідає, що 33 митникам пред''явлене звинувачення у корупції та участь в організованій злочинній групі. 24 із них взяли під варту. У хабарництві підозрюють 6 співробітників прикордонної служби. До числа затриманих ще треба додати кількох подорожуючих.

Чи корупційна справа не зашкодить роботі польсько-українського пункту перетину кордону Медика-Шегині? Речниця митної служби у Перемишлі Малгожата Айсенбергер-Бляхарська каже, що згідно з польським законодавством, більшість із затриманих уже звільнені з роботи. Зараз намагаються поповнити штат, щоб кордонний пункт перетину діяв без перешкод.
XS
SM
MD
LG