Доступність посилання

ТОП новини

Аутсайдери ідуть


Тетяна Ярмощук Київ, 27 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колись всевладні, а нині призабуті. Об’єднані соціал-демократи знову прагнуть вийти на політичну арену, і збирають сьогодні черговий з’їзд. Як вплинуть партійні аутсайдери на результати позачергових парламентських виборів?

На сьогоднішньому з’їзді СППУ(о) мають вирішувати передвиборчі питання. На думку депутата Верховної Ради 4-го скликання Ігоря Шурми, партії не варто іти на вибори самостійно, щоб не відтягувати електорат у найближчої союзниці – Партії регіонів: «Мені б дуже не хотілося, щоб ті голоси, які наберуть соціал-демократи, стали причиною помаранчевого реваншу. Тому без сумніву, сьогодні ідуть перемови щодо можливості участі соціал-демократів у передвиборчому процесі у руслі з Партією регіонів. Якщо ж не вдасться домовитися про блок, враховуючи необхідність збереження партії, як структури, необхідно буде вишукувати можливість про участь соціал-демократів, як організаційної структури, у складі тієї політичної сили, яка працює з нами в одному напрямку».

Партія регіонів ні з ким не блокуватиметься

Втім, на останньому засіданні політради Партія регіонів вирішила, що ні з ким блокуватися не буде. А до свого виборчого списку регіонали братимуть лише своїх партійців або ж позапартійних.

На сьогоднішній день сформувалася ціла когорта політичних аутсайдерів, які не можуть значно вплинути на результати виборів, зазначає політолог Олександр Палій: «До когорти партій-аутсайдерів потрапили такі надзвичайно потужні колись політичні сили, як СДПУ(о), як НДП, як КПУ. На цих виборах вони не гратимуть якоїсь вагомої ролі. Окрім, можливо, КПУ, яка буде давати Партії регіонів сподівання разом з нею отримати більше голосів, ніж так звані помаранчеві».

Згідно із третім Указом Президента про розпуск парламенту, дострокові вибори мають відбутися 30 вересня. У Секретаріаті Президента не виключають появи ще одного Указу про призначення позачергових виборів, при цьому можливість зміни дати цих виборів відкидають.
XS
SM
MD
LG