Доступність посилання

ТОП новини

Не вся Європа може їхати до США без віз


Ірина Халупа Прага, 27 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Американський Конгрес розглядає законопроект, який, якщо його ухвалять, розширить безвізовий в’їзд до Сполучених Штатів новим країнам. Однак громадяни таких країн, як Румунія, Польща, Литва, Латвія, Словаччина та Угорщина можуть опинитися поза цією безвізовою програмою.

Законопроект вже напівухвалений. Вчора за нього проголосував Сенат, сьогодні має голосувати палата представників. Підпис президента — і ось новоспечений нормативний акт. Цей закон пов’язують із ширшими питаннями американської безпеки.

Для багатьох країн, нових членів Євросоюзу, безвізова програма Сполучених Штатів є чутливим питанням, навколо якого точиться чимало гарячих дискусій. Деякі країни-члени НАТО нарікають, мовляв, «ми вам допомагаємо в Іраку та Афганістані, а ви нас все одно до програми не допускаєте!»

Новий закон встановлює технічні вимоги на підставі того, скільком громадянам даної країни відмовили у візах і скільки людей залишилося в США з простроченими візами. Якщо відмовили менше ніж десятьом відсоткам, тоді все в порядку!

Чехії, Естонії та Південній Кореї – зелене світло. Польщі, Угорщині та іншим – червоне.

Речник Державного департаменту США Шон Маккормак визнає, що не всі задоволені цими вимогами. Отож дискусії тривають. Ці питання з американським Держсекретарем порушують міністри закордонних справ, це питання порушують лідери європейськийх країн з Президентом Бешем, каже Маккормак. «Ми стараємося разом розробити такі нормативні акти, які гарантуватимуть безпеку американських кордонів, але й водночас задовольнять тривоги наших друзів і союзників»,— переконує речник закордонного відомства США.

Згідно з даними американського Державного департаменту, відповідають вимогам нового законопроекту Чехія, Естонія та Південна Корея. У майже 25% відсотках візових подань США відмовили громадянам Польщі та Румунії. Литва, Словаччина та Латвія також не підпадають під норми безвізового режиму.

Польща висловила своє розчарування, не ставши учасником безвізового режиму. А республіканський сенатор Джордж Войнович у свою чергу переконаний, що залучення всіх союзників США до безвізової програми - це лише питання часу.
XS
SM
MD
LG