Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Угорщина «разом ідуть до об’єднаної Європи» і готуються підписати угоду про спрощений перетин кордону для мешканців прикордонних районів


Президент України Віктор Ющенко зустрівся в п’ятницю з Прем’єр-міністром Угорщини Ференцем Дюрчанем у Мукачевому на Закарпатті.

Україна й Угорщина чітко заявили про своє європейське обличчя, і ця сторінка зближує обидві держави, заявив Президент Віктор Ющенко.

Він зустрівся в п’ятницю з Прем’єр-міністром Угорщини Ференцем Дюрчанем у Мукачевому на Закарпатті.

За словами українського Президента, угода про пільговий режим перетину кордону вже «практично готова», і її можна буде підписати «в найближчі тижні, можливо, місяці».

Ця угода передбачає запровадження фактично безвізового режиму для мешканців прикордонних територій обох країн, але тільки для відвідання ними таких самих прикордонних територій сусідньої держави.

Дозвіл на такий перетин має видаватися на термін до 5 років, а вартість його оформлення становитиме 20 євро.

Це перший прецедент із організації Україною так званого «малого прикордонного руху» з європейською державою, сказав Ющенко.

Він також повідомив, що Україна пропонуватиме запровадити такий режим і в прикордонних районах із Польщею і Словаччиною.

Дюрчань зі свого боку нагадав, що Угорщина від самого кінця цього року має стати учасником «шенґенської угоди», але наголосив, що його країна не хоче нової «залізної завіси», не хоче закриватися від України й не хоче, щоб Європа закривалася від України.

Обидва керівники на робочій зустрічі обговорили цілу низку напрямів співпраці своїх держав – транспортної, регіональної, прикордонної тощо.

Серед іншого Віктор Ющенко заявив, що Україна може збільшити постачання електроенергії на експорт після того, як її енергосистеми буде повністю інтегровано в об’єднану енергосистему Європи.

А Ференц Дюрчань оголосив, що одна з угорських компаній веде переговори з «однією з українських державних компаній» про використання можливостей українських підземних газосховищ для зберігання свого газу.

Ющенко і Дюрчань також відкрили виставку картин угорського художника позаминулого століття родом із Мукачевого Мігая Мункачі в картинній галереї мукачівського замку Паланок.
XS
SM
MD
LG